Rijk leven

Motivatie-site voor succes

Mindset

Accepteer jezelf

Palm bomen

Accepteer jezelf, maar hoe werkt zelfacceptatie?

Accepteer jezelfHet leven is kort. Te kort volgens velen. Helemaal als je jezelf niet accepteert voor wie je bent. Want als het leven dan eenmaal over is, heb je met iedereen kunnen leven behalve met jezelf.

En daar zal jij altijd spijt van blijven hebben. Jezelf accepteren is alles wat nodig is om het leven te leren begrijpen.

De vrijheid om te gaan en staan waar je wilt zonder dat jij aan jezelf hoeft te twijfelen is een prachtig iets. Dat jij begrijpt dat het leven begint bij zelfacceptatie, is waar we van vertrekken.

Onderwerpen die ik met je bespreek op deze pagina hebben te maken met het accepteren dat we fouten maken, wie we zijn en dat het heden niet het verleden is.

Ook leg ik je uit dat jouw keuzes altijd gevolgen zullen hebben en dat dit juist gezien moet worden als positief.

Waarom we het lastig vinden om onszelf te accepteren

Het leven is geven en nemen. Voor de een kan het voelen alsof er altijd gegeven moet worden. Je kan het idee krijgen dat je nooit respect of liefde terugontvangt. Dit kan zeker het geval zijn.

Want natuurlijk is de kans groot dat je vaak liefde en respect ontvangt zonder dat je het doorhebt. Maar nog vaker zal je het bij het rechte eind hebben en ontvang je minder dan dat je geeft.

Is het echter altijd nodig om alles in het leven in balans te hebben? Wanneer jij veel meer zou ontvangen dan geven, zou je dan ook aan de bel trekken?

Zou je dan overgaan op een modus waarmee je de balans tussen geven en nemen kan herstellen?

Waarschijnlijk niet. We verwachten namelijk meer dan logisch is. Om ontelbaar veel redenen kan deze weegschaal uit balans zijn.

Hier hoeft zelfs geen goede reden voor te zijn. En nog belangrijker, deze reden hoef jij niet te weten.

Wat je vooral moet weten is dat wie goed doet, dit ook voelt. Bij zelfacceptatie stop je namelijk met het verwachten van acties van anderen.

Accepteer jezelf

Het leven bestaat uit verkeerde keuzes

Dat een leven niet over rozen gaat zal zeker bij jou bekend zijn. Je bent namelijk niet uit het niets op een artikel over zelfacceptatie terechtgekomen. Je vindt het lastig om jezelf te accepteren zoals je momenteel bent.

Je kan jezelf soms wel voor je kop slaan als je een verkeerde keuze maakt. Het zal lastig zijn om te accepteren dat juist jij weer de slechtst mogelijke keuze hebt gemaakt.

We kijken, waar je verderop in dit artikel uitgebreid over kan lezen, te vaak terug naar het verleden. Mensen maken aan de lopende band verkeerde keuzes waar we niet altijd even gelukkig mee zijn.

Als we een verkeerde keuze hebben gemaakt hebben we dit vaak pas later door. Maar als we het eenmaal doorhebben, kan dit ons aanzienlijke invloed op onze emoties hebben.

We kunnen overdrijven en het idee hebben dat we altijd de verkeerde keuze maken. Iedere verkeerde keuze zou als het ware het einde betekenen.

Mensen die zichzelf weten te accepteren denken hier echter anders over. Zij beseffen dat niet iedere keuze perfect zal zijn. En dat het leven meer is dan alleen maar goede keuzes.

Zelfacceptatie is hierin de sleutel tot het accepteren dat jij foute keuzes gaat maken. Maar hoe erg is dit echt?

Gemaakte keuzes bepalen niet hoe of wie jij bent

Het verleden is voor mensen die zichzelf lastig kunnen accepteren belangrijker dan het heden. De ‘wat als’ vragen komen iedere dag terug.

Dit zijn de vragen die je nooit zal beantwoorden, want zelfs als je een andere keuze had gemaakt, weet je onmogelijk of de uitkomst dan echt anders was geweest.

Je weet waar we heen gaan. Je moet stoppen met continu terug te kijken naar het verleden.

Wat je voortaan moet doen, is leven in het heden. Want de keuzes die jij vandaag maakt, maken nu uit. De keuzes die je in het verleden hebt gemaakt, zijn niet meer te veranderen.

Ik motiveer je om als eerste stap te stoppen met naar het verleden te kijken. Alle gemaakte keuzes zijn namelijk op geen manier meer te veranderen. Kijk naar de toekomst, dat is waar jij geluk kan vinden.

Accepteer jezelf

Accepteren of leren?

Je hoort sommige mensen wel eens zeggen dat jezelf accepteren hetzelfde is als leren om met jezelf te leven.

Hier mag jij het niet mee eens zijn. Want als je met jezelf ‘moet leren’ leven, dan accepteer je ergens niet hoe of wie jij bent.

De kernregel om jezelf te leren accepteren is om te omarmen wie jij bent. Jij bent een mens dat keuzes maakt op basis van je eigen geloof.

Hiermee bedoel ik niet iets dat te maken heeft met religie, maar meer alles wat jou in je leven van buitenaf heeft beïnvloed. De wijze lessen van je vader of de boeken die je hebt gelezen.

Het kan van alles zijn wat je hebt meegemaakt.

Slechte, pijnlijke gebeurtenissen maar ook gelukkige momenten waar je van hebt kunnen leren.

Je bent kortom geworden als de persoon die je nu bent. Waarom zou je daar perse iets aan moeten veranderen om jezelf te accepteren?

Omarmen van jezelf als persoon kost tijd. Je moet jezelf namelijk willen leren ontdekken. Wat wist je nog niet van jezelf waar je toe in staat bent? Wat is echt jouw mening? Waarom uit je deze mening niet vaker?

Acceptatie komt met stappen

De komende maanden begin je rustig met het accepteren van hoe je bent. Geef het tijd en liefde. Overhaast dit niet, maar probeer te leren van wat je meemaakt.

Verkeerde keuzes horen bij het leven. Je zal nooit op het punt uitkomen dat je geen verkeerde keuzes meer maakt.

Blijf dan ook niet hangen bij de keuzes die je hebt gemaakt. Accepteer dat dit onderdeel van het leven is en leef zonder je hier zorgen over te maken.

Kortom, leef vrij en geniet van alle deuren die opengaan als jij jezelf leert te accepteren.
Doe je ook mee!
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Honderden lezers volgen onze blog-updates. Schrijf je in en ontdekt het postieve kant van je leven!
Je gegevens worden vertrouwelijk behandeld en niet aan derden verstrekt.
Powered by Optin Forms

Geef een reactie

Thema door Anders Norén