Rijk leven

Motivatie-site voor succes

Als je hebt gehoord dat je niet beter wordt

Eveline Tromp-Klaren
Auteur: Eveline Tromp

Niet ieder boek binnen de grenzen van Gezond en Psychologie bespreekt een even makkelijk onderwerp. Als je hebt gehoord dat je niet beter wordt is een pittig boek dat zich logischerwijs richt op iedereen die chronisch ziek is.

De schrijfster, Eveline Tromp, heeft het boek geschreven voor iedereen die met een ernstige ziekte kampt. Van een hartaandoening tot kanker. Het boek kan grote steun bieden waar dat het meest van pas kan komen.

Een van de belangrijkste onderwerpen die Tromp bespreekt, is de voorlaatste fase van het leven waarin zaken voor kunnen komen waarin het leven keer op keer verlengd wordt.

Dit kan leiden tot verlangen naar meer, maar ook angst voor het moment dat komen gaat. Met het ene been in het leven en het andere erbuiten. Het is een van de zwaarste onderdelen aan het leven van iemand die chronisch ziek is.

In ‘Als je hebt gehoord dat je niet beter wordt’ bespreekt Tromp vragen waar velen mee zitten. Om enkele voorbeelden te noemen;

- Hoe kan je de tijd waarderen die je nog hebt?
- En hier het maximale uithalen?
- Hoe kan je accepteren dat het morgen over kan zijn?
- Moet je bepaalde zaken afronden of juist openlaten?
- Waar geef je wel aandacht aan en waar niet?

De belangrijkste gedachte achter Als je hebt gehoord dat je niet beter wordt is dat de lezer leert het maximale uit de overgebleven tijd te halen. Het leven is al kort, maar dat mag niet betekenen dat we stoppen.

We moeten er alles aan doen om ons leven op een manier af te ronden waarbij we voelen dat we nog wat hebben kunnen betekenen. De toekomst is dan misschien wel kort. Maar mag dat betekenen dat we in de tijd die we hebben niets meer doen?

Thema door Anders Norén