Rijk leven

Motivatie-site voor succes

De Edele Kunst van Not Giving a Fuck

Mark Manson schreef in 2017 het meest verkochte boek van het jaar: De Edele Kunst van Not Giving a Fuck. In een tijd waarin we steeds meer aandacht besteden aan alle ruis om ons heen, geven we te weinig aandacht aan onszelf.

We geven kortom om werkelijk alles een fuck. Dat terwijl het niet nodig is, ons ongelukkiger maakt en we weinig tijd voor onszelf overhouden. Het gevolg? Een burnout. En daar kan Mark Manson over meepraten.

Mark Manson was namelijk ook ooit volledig uitgebrand en gedemotiveerd om iets te doen. Hij wist niet meer wat belangrijk was, kon nergens meer een doel in zien en wilde zijn ego nooit krenken.

Dit zijn precies de punten die hij in zijn boek De Edele Kunst van Not Giving a Fuck bespreekt. Manson wilt er namelijk alles aan doen om jou niet de fouten te laten maken die hij maakte.

Volgens Manson moet je namelijk alleen iets geven om zaken die ook echt belangrijk zijn, zoals je familie en geluk. Zaken waar je nauwelijks geluk uithaalt en die geen bepalende invloed op jouw leven hebben, moet je geen aandacht aan geven.

Voor iedereen zou dit mogelijk moeten zijn. Want als je al te veel fucks geeft, betekent dit waarschijnlijk dat er geen zaken zijn die écht belangrijk zijn.

Inventariseer wat voor jou telt en geef daar de juiste aandacht aan. Voel je niet slecht om de zaken waar je geen fuck om hoeft te geven.

In De Edele Kunst van Not Giving a Fuck gaat het erom dat je begrijpt waar jouw aandacht aan besteed mag worden. Niet meer, maar wel minder.

Manson geeft wel aan dat dit niet mag betekenen dat je ongepast op situaties reageert waar je 'geen fuck’ meer omgeeft. Wees altijd bescheiden en toon respect aan anderen. Alleen dan, kan je geen fuck geven zonder dat de kijk van anderen op jou verslechterd.

Thema door Anders Norén