Rijk leven

Motivatie-site voor succes

Rijk leven

De kracht van dankbaarheid

Velen zullen niet iedere dag bewust zijn dat ze weer een dag geschonken hebben gekregen dat geleefd mag worden. Het klinkt enorm cliché, maar we mogen ook daadwerkelijk blij zijn dat we op dit moment leven.

Dankbaar zijn voor het leven is iets wat velen vergeten. Dat terwijl het de mooiste gift is die ons gegeven is. We zijn voortgebracht om iets bij te dragen en daar hebben we onze dagen voor gekregen.

De dankbaarheid die hier op zijn plaats is, is echter bij weinig mensen (oprecht) te vinden. Ik ben iemand die elke dag dankbaar is. Mijn leven staat al van kinds af aan in het teken van drukte en chaos.

De laatste jaren heb ik mij beseft dat ik door dankbaarder te zijn, beter begrijp waarom het zo lang geduurd heeft voordat ik verandering in mijn leven toeliet. Door deels dankbaar te zijn met je wat hebt

– want dat wat je kan veranderen mag je zeker aanpakken – heb ik situaties uit het verleden een plaats gegeven. Dat wat overblijft, gebruik ik om te werken aan te toekomst.

Een toekomst waar ik mijn dankbaarheid overbreng, want dankbaar zijn maakt gelukkig.

Waarom elke dag dankbaar zijn aanstekelijk is

Het klinkt natuurlijk enorm plakkerig en overmatig romantisch. Elke dag dankbaar zijn dat er weer een dag is bijgekomen. Elke dag dankbaar zijn voor de mensen om je heen. Of zelfs elke dag dankbaar zijn van het knikje dat de straatkrantverkoper je geeft.

Ik ben mij er helemaal van op de hoogte hoe gevoelig bepaalde onderwerpen kunnen liggen. In Nederland zijn we namelijk liever nuchter. Je hoort een Nederlander niet snel dingen zeggen als ‘ik ben elke dag dankbaar dat we er nog zijn’.

Zo hebben we als maatschappij altijd al een nuchtere insteek gehad. Terwijl dat helemaal niet hoeft.

Alhoewel we ons maar weinig met de Amerikanen kunnen identificeren, kunnen we nog best van verschillende inwoners van de Verenigde Staten leren. Vooral als het om elke dag dankbaar zijn gaat, staan wij mijlenver achter bij wat deze naties ons al laten zien.

Voor velen is deze krachtige dankbaarheid namelijk een middel om een maatschappij te vormen waarbij respect en liefde bovenaan staat. Elkaar altijd behandelen met de waarde en liefde die je zelf ook graag zou willen ontvangen.

We weten in Nederland heel goed wat hierbij de gedachte hoort te zijn en toch leven we het nooit na. Als jij eenmaal de eerste stap durft te zetten door elke dag écht dankbaar te zijn dat je er bent,

net als dat je dankbaar bent dat je mensen om je heen hebt die je eigenlijk wel heel erg veel waarde geven, zal je vanzelf de mensen om je heen aansteken.

Dankbaar zijn met wat je al hebt

Het kan echt, dankbaar zijn met wat je al hebt. In de 21e eeuw is onder veel West-Europeanen een sterk materialistische stroming ontstaan. We willen meer en meer. En we gaan door totdat we alles hebben.

We kijken ongelofelijk veel naar de mensen om ons heen en trekken de mening van anderen aan. We zien dat andere mensen meer hebben of hebben dat idee.

Zolang we deze gedachte toelaten zullen we nooit oprecht dankbaar kunnen zijn met wat we al hebben. De enige manier om namelijk echt dankbaar te zijn met wat je al hebt, is door naar jezelf te kijken en te accepteren hoe goed je het al hebt.

Heb jij echt al die nieuwe spullen nodig? Heb jij echt andere of betere vrienden nodig? Waarom ben je niet al dankbaar dat je leeft? Of dat je elke dag weer kunt genieten van de natuur om je heen.

Er is zoveel prachtigs om ons heen dat we vaak te weinig beseffen dat er voor ons klaarligt. We willen ook die verre vakanties terwijl de mooiste vakantie dichterbij is dan je denkt.

Dankbaar zijn maakt gelukkig

Want dankbaar zijn maakt gelukkig en daar kunnen honderdduizenden levensgenieters je met hun glimlach van overtuigen. Elke dag dat zij wakker worden, zijn ze weer dankbaar dat ze een dag krijgen om hun aanstekelijke glimlach mee over te brengen.

De dankbaarheid die zij namelijk elke dag voelen, is er een die ze op ieder onderdeel in het leven hanteren. Ook al zal het voor deze groep op den duur als instinctief voelen, hebben ze een enorme invloed op de levens van miljoenen mensen.

Elke dag dat ze namelijk weer met respect de ander behandelen, zelfs als er nog geen eerder contact is geweest, zorgen ze er weer voor dat de kracht van dankbaarheid is overgebracht.

Besluit jij op een dag iemand te helpen met het omhoog houden van de paraplu of het inladen van de boodschappen? Dan zou hun oprechte dankbaarheid jou kunnen bewegen.

Durf jouw dankbaarheid te verspreiden

De enige manier om te kunnen ervaren hoe dankbaarheid invloed op jouw en het leven van anderen kan hebben, is door je dankbaarheid te verspreiden.

Jouw dankbaarheid kan er namelijk voor zorgen dat anderen ook hun leven op een ander spoor zetten. De makkelijkste manier om direct dankbaar te worden is door eens goed na te denken waar jij allemaal dankbaar voor mag zijn.

Dat kan werkelijk waar alles zijn, van je leuke collega’s tot die ene buurvrouw die je door dik en dun steunt. Maar ook een hobby waar je plezier uithaalt kan je dankbaar voor zijn.

We moeten ons niet willen beperken tot het vinden van dingen waar we niet dankbaar voor zijn. Waarschijnlijk ben je voor veel zaken dankbaar die je eigenlijk vanzelfsprekend vind.

En dat is zonde, want er is zoveel om juist wel dankbaar voor te zijn.

Daarna zijn er ontelbaar manieren om jouw dankbaarheid te verspreiden. Bijvoorbeeld door vaker mensen te helpen die je met ogenschijnlijk eenvoudige taken moeite ziet hebben.

Ook het doen van vrijwilligerswerk is hier een goed voorbeeld van. Want jouw dankbaarheid kan blijvende impact hebben op het geluk van anderen.

Dankbaarheid staat achter elk succes en opent de deur naar nieuwe ideeën en ontdekkingen, zoals de grote wetenschappers Newton en Einstein hebben bewezen.

Wil je meer weten over de Kracht van dankbaarheid?

Lees het boek The Magic geschreven door Roonda Byrne. Dit boek leert ze je op een ongelofelijke reis van 28 dagen hoe je deze kennis in je dagelijkse leven kunt toepassen. Dankje!
Doe je ook mee!
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Honderden lezers volgen onze blog-updates. Schrijf je in en ontdekt het postieve kant van je leven!
Je gegevens worden vertrouwelijk behandeld en niet aan derden verstrekt.
Powered by Optin Forms

Geef een reactie

Thema door Anders Norén