Rijk leven

Motivatie-site voor succes

De Zeven Eigenschappen voor Succes in je Leven

Stephen R. Covey

Auteur: Stephen R. Covey

Als er zeven eigenschappen voor succes in het leven zouden zijn die jij jezelf zou kunnen aanleren, zou jij toch willen weten wat die eigenschappen zijn? Dat dachten honderdduizenden mensen ook, wat resulteerde in een van de best verkochte managementboeken ooit.

Stephen R. Covey schreef alweer twintig jaar geleden de bestseller De Zeven Eigenschappen voor Succes in je Leven. Zijn legendarische model heeft velen geholpen een betere versie van zichzelf te worden.

Dit model dat uit drie delen bestaat, pakt ieder van de zeven eigenschappen aan. Covey baseerde deze eigenschappen op zijn eigen onderzoek naar de kenmerken van succes van de afgelopen 200 jaar.

Net als veel andere managementboeken, vooral binnen persoonlijke ontwikkeling, nam hij toonaangevende karakters als basis.

Covey begint het boek niet met de zeven eigenschappen maar juist met het creëren van een basis. Volgens Covey moeten we eerst naar ons vertrekpunt kijken voordat we onszelf proberen te ontwikkelen op de door hem bevonden eigenschappen.

Net als Napoleon Hill, is Covey van mening dat je bij jezelf moet beginnen. De enige die verantwoordelijk is voor jouw succes, ben je namelijk zelf.

Na het creëren van een solide basis neemt Covey je mee op zoek naar jouw afhankelijkheid. Te veel mensen voelen zich afhankelijk zonder dat dit nodig is. Het eindeloze gevoel van afhankelijkheid beperkt ons in het doen van wat we willen.

Het tweede deel gaat hierop door met het bespreken van de gekozen wederzijde afhankelijkheid. Hier worden onder andere win-win situaties, geluk en succes besproken. Dit in het perspectief op lange termijn geluk, in plaats van korte termijn waar velen van ons naar streven.

Tenslotte bespreekt het derde deel de eigenschappen die jou helpen om jezelf continu te kunnen ontwikkelen. Volgens Covey ontwikkel jijzelf beter en sneller als je meer aandacht aan je eigen lichaam en geest geeft. Hierdoor presteer je beter op sociaal vlak en neemt jouw zelfvertrouwen toe.

Thema door Anders Norén