Rijk leven

Motivatie-site voor succes

Rijk leven

Eenzaamheid

eenzaamheid

Eenzaamheid kan met deze tips worden omgezet in een socialer bestaan

Eenzaamheid komt overal in Nederland voor. Onder ouderen, in grote steden als Rotterdam en Den Haag, maar ook bij jongeren. Eenzaam zijn is helaas een gevolg van een steeds individualistischere maatschappij.

We worden geleerd vooral op onszelf te rekenen. Hierdoor kiezen veel Nederlanders te lang voor een gesloten bestaan.

Hoe langer je vervolgens niet in contact komt, hoe meer vervreemd je raakt. Je hoeft je misschien in het begin niet eenzaam te voelen. Het kan jaren duren voordat je pas merkt hoe eenzaam je bent. En als dat punt bereikt is, kan het lijken alsof er geen weg terug is.

Dit is niet waar ik in geloof. Ik geloof dat eenzaamheid tot op zekere hoogte te bestrijden is. Dit proces is mentaal zwaar. Daarmee bedoel ik dat je meerdere keren uit je comfort zone zal moeten treden.

Mijn mijn praktische tips tegen eenzaamheid geven je een basis om het gevoel dat je altijd alleen bent te bestrijden.

Je hebt je mogelijk te lang afgesloten van de wereld

Niet alle tips in dit artikel over eenzaamheid hoeven per se van toepassing te zijn op jou als persoon.

Er zijn voldoende gevallen waarbij een eenzaam persoon een sociale instelling heeft. Als jij van mening bent dat jij jezelf op geen manier hebt afgesloten van de wereld, kan je door naar de volgende tips.

Maar herken jij je ook maar enigszins in het profiel dat je jezelf deels hebt afgesloten van de wereld? Dat je sociale situaties uit de weg gaat en liever geen dingen doet waar jij je sociaal ongemakkelijk bij voelt? Dan is dit een belangrijke tip.

Eenzaamheid is te vergelijken met een ziekte die langzaam, maar ongemerkt, ons lichaam overneemt. In het begin merk je er niets van. Als je er niets aan doet, kunnen de gevolgen ernstig en blijvend zijn.

Door de mentale poorten van jouw bestaan open te zetten, zal je meer in contact met mensen komen. Dit hoeft niet zozeer te zijn doordat jij meer kansen pakt. Dit heeft alles te maken met jouw uitstraling. Je krijgt namelijk een open uitstraling door mentaal de poorten open te slaan.

Iedereen is op bepaalde momenten eenzaam

jong dame eenzaam

Overal ter wereld en bij ieder persoon, komt eenzaamheid voor. Misschien ken jij eenzaamheid vooral van het vaak alleen zijn of voelen. Bij sommige mensen kan echter een enkele opmerking al een gevoel van eenzaamheid omhoog brengen.

Wanneer iemand jou totaal niet begrijpt, zou dit je eenzaam kunnen laten voelen. Je voelt je namelijk in de kern niet begrepen. Terwijl dit jou juist zou helpen om een een gebeurtenis te verwerken.

Op de momenten dat je dan op het punt komt dat je naar anderen kijkt, zal je niet zien dat iedereen eenzaamheid kent. En door te beseffen dat deze gedachte onjuist is, zal je leren te leven. Want als iedereen het heeft, waarom heb jij er dan meer last van?

Er is altijd iets te doen om eenzaamheid aan te pakken. Maar sta jij er wel écht open voor?

Het leven is prachtig. Waarom leef je niet?

Hier komen we op het punt waar we willen zijn. Want je leeft niet. Je wilt leven en je droomt ervan. Alleen je durft geen stappen te nemen waarvan de gevolgen mogelijk impact hebben.

En dat is exact wat ik van jou ga vragen.

Wil je een einde maken aan eenzaamheid? Of er tenminste mee leren leven?

Dan zijn er twee duidelijke opties. En ze zijn hard.

1. Je accepteert dat eenzaamheid onderdeel van het leven is en je leert het te waarderen. Je doet alles wat je zelf wilt, wat waarschijnlijk betekent dat je veilig in je huis blijft. Contact met anderen blijft minimaal.
2. Je gooit je leven compleet om en je wilt je omgeving of dagelijkse activiteiten ingrijpend veranderen. Ga op een teamsport in een andere plaats waar net een nieuwe woonwijk is, waar dus veel mensen elkaar nog niet kennen. Of nog ingrijpender, verhuis naar een plek waar het meer leeft. Ga in de stad of in de buurt wonen. Fiets naar de stad om vrijwilligerswerk te doen of zoek een andere baan.

Als jij optie 1 zou kiezen, dan is het vrij zinloos dat je afgelopen 700 woorden over eenzaamheid tips hebt doorgelezen. Je komt namelijk weer op het punt uit dat je eenzaam bent (en in dit geval voor altijd blijft).

Kies voor optie 2 als je écht afscheid wil nemen van een volledig eenzaam leven. Het is ingrijpend, maar het vervolg van je leven is het dubbel en dwars waard.

Soms is alleen zijn nog niet zo erg niet

man eenzaam op strand

 

Alleen zijn is niet erg als je het op een gezonde manier weet te combineren met de sociale situaties waar jij gelukkig van wordt. Naar anderen kijken die tien keer zoveel sociaal contact hebben is een van de slechtste maatstaven die je kunt nemen.

Iedereen heeft een andere hoeveelheid sociaal contact nodig. De een kan tevens beter tegen eenzaamheid dan de ander.

Wanneer jij zin hebt om alleen te zijn, moet je dit natuurlijk doen. Geniet van de rust om je heen en besef dat je de juiste stappen hebt gezet om een ander leven te betreden.

Tijdens de fases dat je juist wel zin hebt in contact kan je op tal van manieren een eenzaam gevoel voorkomen. Teamsporten en vrijwilligerswerk zijn de meest voor de hand liggende voorbeelden. Vooral vrijwilligerswerk is ideaal. Waarom?

De meeste vrijwilligers zijn dit werk gaan doen omdat ze in hetzelfde schuitje als jou terechtkwamen: ze voelden zich eenzaam.

Zij hebben de stap gezet om met meer mensen middels vrijwilligerswerk in contact te komen. Het zijn dus als het ware soortgenoten die begrijpen wat jij voelt. Oftewel de basis voor een goede vriendschap.

Jij moet de stap zetten om je leven richting deze route te sturen. Een lang avontuur waar je nog lang positief op zal terugkijken. Eenzaamheid is iets dat niet voorbestemd is. Het is te bestrijden. Zolang je dit maar durft.

Doe je ook mee!
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Honderden lezers volgen onze blog-updates. Schrijf je in en ontdekt het postieve kant van je leven!
Je gegevens worden vertrouwelijk behandeld en niet aan derden verstrekt.
Powered by Optin Forms

Geef een reactie

Thema door Anders Norén