Rijk leven

Motivatie-site voor succes

Mindset

Geloof in jezelf

geloof in jezelf

Geloof in jezelf en win het vertrouwen terug

In jezelf geloven is cruciaal voor het hebben van zelfvertrouwen. Of het nu lastig is om het geloof terug te winnen doordat er relatieproblemen zijn of dat je niet lekker in je vel zit door de situatie op je werk. Het is áltijd mogelijk om weer in jezelf te geloven.

En geloof je niet dat dit belangrijk is? Dan zal je hier spijt van krijgen als je de blijvende invloed meemaakt van een mens dat niet in zichzelf geloofd. Want op de lange termijn blijft dit je tot op de laatste dagen van je leven achtervolgen.

Positief denken en een bijbehorend zelfbeeld is wat je nodig hebt om op een andere manier door het leven te kunnen gaan.

Vanaf het moment dat jij de stap kan zetten richting dit leven, gaan er deuren voor je open waarvan je dacht dat ze gesloten zouden blijven.

Jouw zelfbeeld is verkeerd en past niet bij jou

Bewust of onbewust heb jij een zelfbeeld ontwikkeld waarin jij je waarschijnlijk niet kunt vinden. Mogelijk voel jij je niet prettig bij wie jij bent of hoe jij je gedraagt.

Een andere mogelijkheid is dat je ontevreden bent met de keuzes gemaakt in het verleden. Je gelooft kortom niet in jezelf en alles wat jij uitstraalt als mens.

Er is vrijwel niemand op de wereld die met dit zelfbeeld zou mogen leven. Het is namelijk onrechtmatig. Jij verdient dit zelfbeeld niet.

De reden dat jij met dit negatieve zelfbeeld leeft, heeft te maken met jouw verleden. Je hebt namelijk zelf een onzekerheid over jouw kunnen en doen ontwikkeld.

Niet al het negatieve is door bij jou ontstaan

Zelfvertrouwen krijgen zal niet plotseling gebeuren. Dit zal pas weer terugkomen (of ontstaan) wanneer jij jezelf kan zijn. Laten we eerst eens een basis creëren.

Je hebt weinig zelfvertrouwen doordat een groot aantal gebeurtenissen zich heeft afgespeeld over een langere tijdsperiode waardoor een negatief zelfbeeld is ontstaan.

In je hoofd heb je bepaalde conclusies aan deze gebeurtenissen verbonden. Bijvoorbeeld dat het jouw schuld was dat een relatie moeizaam verloopt. Of dat jij de reden bent dat je ontslagen bent.

In jezelf geloven is niet liegen tegen jezelf, maar beseffen dat we fouten maken. Beseffen dat we niet perfect zijn en dat we daardoor tegen situaties aanlopen waar we ontslagen zouden kunnen worden. Maar betekent dat direct dat wij als persoon fout of slecht zijn?

Nee.

We zijn simpelweg niet perfect. Maar wie is er wel perfect?

Probeer jezelf te zijn – waar jij je prettig bij voelt

Vertrouwen opbouwen om weer in jezelf te geloven kost tijd. Een van mijn belangrijkste levenslessen is dat zelfvertrouwen ontstaat door in jezelf te geloven.

Jij als persoon kiest routes in het leven en daar horen bepaalde gevolgen bij. Wat deze gevolgen ook mogen zijn, je zal moeten leven met de routes die gekozen zijn.Geloof je in jezelf, dan zal je dus ook in deze routes geloven.

En zelfs als dit een slechte weg blijkt te zijn, heb je wel met je eigen mening gekozen. Je hebt je niet laten beïnvloeden en je bent een mens met een zelfstandige keuze geweest. Dat is meer waard dan keuzes die je normaal nooit had durven te maken.

Alles wat jou tot dit punt heeft gebracht mag bijdragen aan hoe jij bent. Dit is hoe jij je zou moeten gedragen. Als jezelf. Als precies hetgeen wat jij echt bent.

Geniet jij ervan om lekker gek te doen? Dan moet je dit doen als dat je gelukkig maakt. Wat anderen continu van je denken helpt je niet om gelukkiger te worden. Een eigen instelling wel.

geloof in jezejf

Positief denken tot het punt dat het gezond is

Mogelijk heb je eerder in een van mijn artikelen gelezen dat het credo ‘positief denken’ van twee kanten bekeken moet worden.

Enerzijds klopt het dat het niet verstandig is om veel dingen negatief te bekijken. Het maakt ons ongelukkig omdat alles wat we zien een negatieve lading heeft.

Alleen het draagt ook bij aan een negatief beeld van de wereld en van jezelf.

Positief denken draagt op veel momenten bij aan hoe jij je kan voelen. Geloven in jezelf is echter pas mogelijk als je niet probeert jezelf voor te liegen.

Je wilt écht in jezelf geloven, niet op een sprookjesachtige manier waar jij jezelf voorliegt.

Daarom adviseer ik je nooit opzettelijk positief te denken. Wat ik graag zou zien, is dat je situaties positiever bekijkt.

Alleen als er bijvoorbeeld een ingrijpende gebeurtenis ontstaat, is het juist ongezond dit te bekijken vanaf een oogpunt waarin het per se positief bekeken moet worden.

Verdriet is net zo goed onderdeel van het leven als geluk. Als je dit opzettelijk zou weghalen, lief je het leven net zo hard voor als dat je gewend bent.

Onzekerheid verdwijnt als je leert te geloven in jezelf

Een van de grootste voordelen van geloven in jezelf is dat het aan te leren is. Het is niets meer dan vertrouwen in de keuzes die je maakt.

Omdat je momenteel het idee hebt dat je alleen maar slechte keuzes maakt zal je weliswaar een switch moeten maken om weer te leren houden van jezelf.

Allereerst moet je leren leven met de gevolgen van jouw keuzes. Niet op een date geweest met iemand die misschien wel geïnteresseerd in jou zou zijn geweest? Pech, volgende keer reageer je er anders op.

Gaat het niet lekker op het werk? Dan kan jij jezelf positief instellen en zo hard mogelijk je best doen om de situatie om te draaien.

Hoe vaker jij durft te gaan staan achter de keuzes die je hebt gemaakt, des te meer jij gaat geloven in jezelf.

Ga weer opzoek naar je eigen ‘ik’

De komende tijd spoor ik je aan opzoek te gaan naar jezelf. Leer weer geloven in de persoon die je al tientallen jaren bent. Stel jezelf open voor nieuwe kansen en besef dat de enige persoon die in deze situatie wint, jezelf bent.

Doe je ook mee!
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Honderden lezers volgen onze blog-updates. Schrijf je in en ontdekt het postieve kant van je leven!
Je gegevens worden vertrouwelijk behandeld en niet aan derden verstrekt.
Powered by Optin Forms

Geef een reactie

Thema door Anders Norén