
Het kan niet anders dan dat je in verschillende boekhandels de boeken van Ilja Leonard Pfeijffer hebt zien liggen. Vooral Grand Hotel Europa, het onderwerp van deze Roman samenvatting, is een enorme hit.
Het dikke maar krachtige boek bespreekt op eigentijdse wijze hoe de hoofdpersoon Ilja een tentoonstelling van Damien Hirst bezoekt. Het werk van deze wereldberoemde kunstenaar trok Ilja al jaren aan.
Ilja heeft net Clio verlaten als hij beseft dat zijn beste tijd misschien wel achter hem ligt. Als hij voordat hij vertrekt nog in contact komt met de piccolo van het hotel, Abdul, komt hij weer in de oude sferen terug.
Het hotel staat symbool voor de oude garde van Europa. De statige macht van de leiders van dit front, waar we steeds minder van zien. Toch is het hotel op een geheel andere manier van invloed op het beeld van dit boek.
Vluchtelingen komen namelijk ook hier in voor, terwijl het een mix van het verleden, heden en toekomst is. Als roman is Grand Hotel Europa bijzonder vooruitstrevend en soms wat verwarrend.
Je vraagt je continu af of we het over het verleden, heden of toekomst hebben. Mede doordat de parallellen met ons dagelijks leven zo groot zijn.
Misschien wel de grootste prestatie van Ilja Leonard Pfeijffer is de manier waarop wordt omgegaan met de liefde van het leven.
Door bijzondere voorbeelden aan te halen van hoe steden kunnen veranderen en de manier waarop we met elkaar omgaan, laat hij zien dat liefde continu aan verandering onderhevig is.
De cultuur van zijn land en omgeving komt hier meerdere keren in terug. Dit zorgt ervoor dat het een mengelmoes van liefde en cultuur wordt. Grand Hotel Europa is voor de echte liefhebber van Romans een absolute aanrader, mede doordat het een zeer divers en actueel boek is.

Geef een reactie