Rijk leven

Motivatie-site voor succes

Rijk leven

Leren waarderen wat je hebt

Hoe vaak denk je bij jezelf wel niet ‘wat heeft zij een mooi huis en ingericht, dat is veel gezelliger dan bij mij’ of ‘zij heeft echt een leuke familie, mijn familie is veel minder gezellig  of ‘hij heeft het goed voor elkaar, hij heeft een beter salaris dan ik’.

Het zijn gedachtes waar iedereen schuldig aan is. Hoe vaak vergelijk je een situatie waarin je zelf bevindt met een situatie van een ander? En hoe vaak delf jij dan het onderspit? Betekent het dat jij het dan veel slechte hebt?

In de meeste gevallen niet, het is eerder dat je het gras van de buren groener eruit vindt zien en minder waardering hebt voor wat je zelf hebt of waar je zelf bent. Leer meer waarderen wat je hebt en het leven wordt een stuk leuker.

Waarderen kun je leren

Zeker in de tijd van social media waarin iedereen momenten van zijn of haar geweldige leven online gooit lijkt het alsof jij de enige bent die het moeilijk heeft, minder goed of minder gelukkig is.  Maar klopt dat wel?

Zou jouw leven echt zoveel beter zijn als je met die ander ruilt? Is het gras daar echt groener? Vaak niet en is het maar een gedachte dat het zo is die ervoor zorgt dat jij denkt dat het bij de ander beter is. De grootse onrust zit dus bij jezelf.

En hoe kom je daar vanaf? Leer meer waardering op te brengen door wat jij hebt. Dat is misschien niet makkelijk, maar het mooie is: waarderen kun je leren. Het is namelijk niet nodig dat jij je moet vergelijken met andere mensen,

dat je ontevreden bent over misschien wel een gelukkig leven ( in de ogen van de ander) of dat je ongelukkig bent omdat je niet waardeert wat je nu hebt. Je weet wat je hebt als je het bent kwijtgeraakt, het is nog zo een cliché als de uitspraak :

het gras is groener bij de buren”. Maar het is net zo waar. Pas als je iets bent kwijtgeraakt ga je het waarderen. Begin dus nu met leren om te waarderen wat je hebt en geniet er met volle teugen van.

Begint bij jezelf: waardeer jezelf

Wil je meer gaan leren waarderen wat je hebt dan moet je allereest bij jezelf beginnen. Want zolang jij jezelf niet waardeert is het ook heel moeilijk om andere dingen te waarderen. Hoe vaak vergelijk je jezelf niet met anderen.

Vraag je je af wat de ander van jou denkt, hoe je overkomt, of je het wel goed doet. Jouw zelfbeeld koppel je aan anderen. Maar dat is helemaal niet nodig. Jij mag er zijn om wie je bent. Je bent goed genoeg, wat de buitenwereld ook mag denken.

Kijk naar waar je goed in bent, iedereen heeft sterke eigenschappen, dingen waar hij of zij goed in is. Dat kan zijn van karaktereigenschappen zoals zorgzaam, geduldig, lief tot koppig of vastberaden.

Maar het kunnen ook talenten zijn zoals dat je goed bent in koken, sport, klussen of bezig zijn met kinderen. Waardeer deze dingen en zet ze niet af tegen andere eigenschappen van een ander. Als je jezelf waardeert, dan kun je ook anderen gaan leren waarderen.

Waardeer de relaties die je met anderen hebt

De tweede stap om meer te gaan leren waarderen wat je hebt is het waarderen van relaties die je met andere mensen in jouw omgeving hebt. Het is makkelijker om af te geven op mensen of bezig te zijn met relaties, vriendschappen of verhoudingen tussen mensen die niet goed lopen.

Maar dat kost veel negatieve energie en dat is niet waard. Relaties met een partner, familie of vrienden lijken soms vanzelfsprekend. Immers deze mensen houden van jou, leven met je mee in goede en slechte tijden en lachen en huilen met je.

Soms vergeet je dat je dankbaar mag zijn voor de mensen die je om je heen hebt. Niet iedereen is gezegd met vrienden of familie om zich heen. Het hoeven er helemaal niet veel te zijn, misschien heb je een kleine familie of maar 1 goede vriend.

Waardeer deze mensen. Want samen maakt het leven veel mooier dan alleen.

Neem het leven niet voor lief

Netzo als de mensen om je heen moet je ook het leven waarderen wat je hebt. Het leven kan soms in een oogwenk voorbij zijn. Dat is iets waar je natuurlijk niet aan wil denken, maar het kan wel zomaar gebeuren. Ben je in goede gezondheid?

Dan is het zeker iets wat je mag waarderen. Je staat er niet bij stil dat je alles kunt doen: van bewegen, eten tot praten of horen. Tot op het moment dat je ziek wordt of er gebeurt iets waardoor je niet meer in goede gezondheid bent.

Het leven biedt veel mogelijkheden, ongeacht in welke situatie je ook bent. Het is aan jou om daar iets mee te doen. Mag je naar school, kun je leren of heb je een baan waarin je kunt groeien?

Het zijn dingen die je deels hebt verworven door je eigen verdienste, maar het zijn ook dingen die je krijgt aangeboden. Waardeer dat successen hebt behaald in je baan, beloon je zelf daarvoor.

Vaak kijk je naar diegene die een promotie hebt gemaakt, die beter is in leren of presenteren. Maar je vergeet je eigen verdienste en je eigen kunnen. Wees blij met wat je kunt.

Een gelukkiger mens als je meer waardering opbrengt

Wees blij met wie je bent en wat je kunt. Meer waardering voor jezelf, voor anderen, voor jouw gezondheid en voor jouw eigen kunnen en succes maken dat je een gelukkiger mens wordt en bent.

Leer daarom waarderen wat je hebt. Vind je het moeilijk? Begin dan klein en zeg elke dag 1 ding waarvoor je dankbaar bent. Op het moment dat je dankbaarheid toont ben je er bewust mee bezig en toon je waardering voor wat je hebt.

Je zult zien op het moment dat je meer waardering leert hebben voor wat jij hebt voel jij je beter en gelukkiger. Je hoeft niet meer te kijken naar het gras bij de buren, jouw gras is net zo groen, of zelfs groener.
Doe je ook mee!
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Honderden lezers volgen onze blog-updates. Schrijf je in en ontdekt het postieve kant van je leven!
Je gegevens worden vertrouwelijk behandeld en niet aan derden verstrekt.
Powered by Optin Forms

Geef een reactie

Thema door Anders Norén