Rijk leven

Motivatie-site voor succes

Gezondheid

Tips voor beter slapen

Koffie op bed

Nachtrust verbeteren

Nachtrust verbeteren? Goede nachtrust in een handomdraai!

Jouw nachtrust is goud waard. Je verdient iedere nacht goede nachtrust zodat je de volgende dag fris en fruitig de dag kunt beleven.

Alleen voor mensen waar het al tijden geleden is dat ze een nacht lang goed konden slapen, is dit een onmogelijke opgave.

De dagen dat er volledig genoten kon worden doordat er voldoende energie aanwezig was zijn alleen in een ver verleden nog te vinden. Het verbeteren van de nachtrust is waarschijnlijk iets waar je al jaren mee bezig bent.

Dit artikel probeert jou te helpen om dichterbij een goede nachtrust te komen. Tips waar jij nog niet eerder van hebt gehoord kunnen jouw beeld verfrissen. Lees daarom snel verder voor de beste tips om jouw nachtrust te verbeteren!

Voor wie is dit artikel geschreven?

Waarschijnlijk kan jij jezelf herkennen in tenminste een van de signalen die ik in deze paragraaf bespreek. Er zijn namelijk tientallen kenmerken bekend van slaapproblemen. Al deze kenmerken zijn even serieus en moeten daarom serieus genomen worden.

Lusteloosheid komt bij de meeste gevallen van slaaptekort voor. Meestal is dit in de chronische vorm, bij een enkeling sporadisch. Als een opzichzelfstaand probleem is lusteloosheid in het dagelijks leven een blok aan het been.

Goede nachtrust mag dan wel lusteloosheid enigszins voorkomen, de effecten kunnen blijvend zijn. Doordat je minder goed in je vel zit zal je niet altijd even goed op andere mensen kunnen reageren. Hierdoor kan verminderd sociaal contact ontstaan.

Voor een groot deel kijkt ook de groep die de nachtrust wil verbeteren nu nog met angst tegen de nacht aan. Omdat de nacht slopend en lang kan zijn, wordt de nacht niet meer gezien als rustmoment maar juist als een kwelling.

Het enige wat jij wilt, is gewoon een goede nacht slaap, niets meer, niets minder. Dat wil je bereiken zonder slaappillen of alternatieve oplossingen. Je wilt een leven boordevol energie. Je wilt kortom goede nachtrust door jezelf en de nacht te verbeteren.

Als dit hetgeen is waar jij jezelf in kunt vinden, is dit de pagina waar je naar op zoek bent. Hier lees je wat er nodig is om jouw nacht weer te transformeren naar een rustmoment.

Goede nachtrust begint bij jezelf

Nachtrust verbeterenIn bijna alle gevallen van slapeloosheid is de oorzaak terug te vinden bij jezelf.

Sommige experts durven zelfs zo ver te gaan dat ze schatten dat tenminste 80 procent van de mensen met slapeloosheid door een gebeurtenis of situatie slecht slaapt.

Het vinden van een remedie is daardoor bijzonder ingewikkeld. Alleen ingewikkeld betekent absoluut niet onmogelijk.

Jouw nachtrust verbeteren moet dus echt bij jou als persoon beginnen. Dat kan alleen door de oorzaak van de slechte nachtrust te achterhalen. Als jij weer goede nachtrust wilt, is dit waar je begint.

Wat zit jou dwars? Waardoor voel jij je op dit moment minder goed dan normaal? Is het je werk waar je het niet naar je zin hebt? Of heeft het te maken met je relatie?

Uiteindelijk is voor alles een oplossing te vinden. Het enige probleem is dat de oplossing niet altijd even makkelijk is. Het uitmaken van je relatie is een grote stap, net zoals het verlaten van je baan. De zekerheid van het maandelijkse inkomen is mogelijk iets wat jij niet wilt verliezen.

In het begin zal je daarom minder goed slapen na het maken van zo’n ingrijpende keuze. De kans is levensgroot dat echter na verloop van tijd die goede slaap terugkomt. Want een nieuwe baan of relatie is vrijwel altijd mogelijk. Zolang je maar gemotiveerd bent.

Praktisch oefeningen:

Mensen met een licht maar chronisch slaaptekort zijn gevoeliger voor stress en hebben meer moeite hun gevoelens te beheersen.

Om te beginnen zorgt een slaaptekort ervoor dat de cellen van het lichaam hun belangrijkste brandstof, glucose, minder goed opnemen uit bloedbaan. Je cellen krijgen te weinig brandstof, en jij wordt moe.

Ga elke dag 10 minuten naar buiten. Door te bewegen in een groene omgeving zorgt voor minder stress, een betere stemming, een beter concentratievermogen en meer voor zelfbeheersing.

Alles wat je buiten, in de natuur aan beweging krijgt ( wetenschappers spreken over “groen bewegen”) helpt.

Het beste nieuws is dat het echt niet lang hoeft. Een korte inspanning heeft meer effect op je stemming dan een lange work-out.

Je hoeft er ook niet bij te zweten of moe van te worden. Normaal bewegen, zoals wandelen en fietsen, heeft meer direct effect dan intensief bewegen.

 - Blijft niet langer achter je bureau zitten, maar zoek het dichtstbijzijnde groen op.

 - Selecteer je favoriete nummer op je iphone en loop of ren een blokje om.

- Ga met je hond buitenspelen ( en haal zelf de bal op).

 - Ga wat in je tuin werken.

 - Loop even naar buiten voor een frisse neus en doe wat rekoefeningen.

 - Ga met je kinderen in de tuin spelen.

Nachtrust

Met behulp van soortgelijke ademhalingsoefeningen.

Ik heb dit oefening uit het boek “De kracht van Wilskracht” gelezen en heb daar meteen toegepast en het werkt heel goed.

Je ademhaling terug brengen tot vier à zes keer per minuut. Dat is tien tot vijftien seconden per in-en-uitademing langzamer dan gewoonlijk.

Door langzamer te ademen help je lichaam en brein van een stresstoestand in een toestand van zelf beheersing te brengen. Doe dit een paar minuten lang en je voelt dat je kalm wordt.

Uit onderzoek blijkt dat je met het regelmatig oefenen van deze techniek beter bestand raakt tegen stress en je daardoor beter kan slapen.

Veel besproken oplossing is Slaapwijzer

Er zijn tal van boeken en cursussen gericht op het verhelpen van slaapproblemen. Veel van deze methodes richten zich op dezelfde manier op het verbeteren van de nachtrust. Het boek ‘Perfect slapen in 7 stappen’ pakt slaapproblemen echter op een andere manier aan.

Dit boek komt met een jaar lang persoonlijke ondersteuning, een slaapchecklist en (tijdelijk gratis) een online cursus om dieper te leren slapen. Ook krijg je diverse bonussen erbij om nog sneller weer lekker te kunnen slapen.

Meer tips voor beter nachtrust vind je op website Slaapwijzer.net

Geef een reactie

Thema door Anders Norén