Rijk leven

Motivatie-site voor succes

Mindset

Positieve mindset creëren

positief mindset

Positieve mindset creëren doe je door te veranderen

positieve mindsetBoeken te vinden tussen de self-help afdeling van jouw lokale boekhandel zullen je ieder op een andere manier uitleggen hoe jij een positieve mindset kunt creëren.

Mijn doel? Jou de basislessen uit deze boeken te geven op een wijze waar je ook echt wat aan hebt.

Want je moet jezelf het niet aandoen om tientallen van deze boeken te lezen. Een positieve mindset creëren kan wat mij betreft, een stuk sneller.

Het moet namelijk meer gaan over het ontwikkelen van zo’n mindset dan over het aanleren van trucjes om een kunstmatige vorm hiervan in stand te houden.

Je wilt een natuurlijke positieve mindset. Met zo min mogelijk oefeningen en een zo’n goed mogelijk resultaat.

Hoe krijg je dan een positieve mindset? Dat is iets wat niemand jou tot in de details kan vertellen, want dit is bij iedereen anders.

Waarom jij niets aan positieve mindset oefeningen gaat hebben

Ook al heb ik een deel van de bekendste boeken op het gebied van zelfhulp gebruikt bij het schrijven van dit artikel over het ontwikkelen van deze karakteristieken, is het niet mijn doel om jou tientallen oefeningen te laten doen.

Ik geloof namelijk niet dat jij een positieve mindset kan creëren door oefeningen te doen. Ik verwacht van jou niet dat je gaat oefenen, maar dat je het gewoon doet.

Het uitdragen van een positieve mindset hoort bij het leven. Oefening is daar niet voor nodig.

Wat moet je dan doen om jezelf te veranderen? Want de mindset die je nu hebt, is niet wat je moet willen.

Doen is wat anders dan oefenen

Mogelijk veroorzaak ik enige verwarring door doen anders te waarderen dan oefenen. Oefenen draagt een voorwaardelijke optie met zich mee.

‘Doordat je oefent, hoeft het geen gevolgen te hebben’.

Dat is precies waarom ik geen liefhebber van positieve mindset oefeningen ben. Ik zie mensen juist liever de karakteristieken van een dergelijke mindset ontwikkelen door te doen.

Specifieke oefeningen zorgen voor tijdelijke winsten. Wat jij moet willen, zijn winsten op lange termijn. Je wilt ervoor zorgen dat je zonder erover na te denken positief bent over hetgeen waar deze mindset jou sterker van kan maken.

Een veel besproken oefening is het geven van complimenten aan anderen. De kans is groot dat jij niet vaker dan een paar keer in de maand iemand een compliment geeft.

Oefeningen zouden zomaar kunnen aanbevelen dat je dit nu vijfmaal in de week doet, of zelfs iedere dag.

Dat gaat gegarandeerd geforceerde complimenten als gevolg hebben. Complimenten die je eigenlijk helemaal niet meent. Behalve dat andere mensen dit door kunnen hebben, waardoor er wrijving kan ontstaan, lieg je tegen jezelf.

Wanneer jij iets ziet dat een compliment waardig is, lieg je niet tegen jezelf. En liegen tegen jezelf om een bepaalde oefening te doen om een kenmerk van positiviteit te ontwikkelen is klinkklare onzin.

Draag het op je eigen manier uit

Het is wat anders dan dat je positief naar situaties kunt kijken. Dit is een simpele denkwijze die jij jezelf moet aanleren. Hier is geen oefening voor nodig. Dit is een verandering van jouw mindset ten opzichte van allerlei situaties.

Gebeurt er iets waar jij normaal heel teleurgesteld over zou kunnen zijn? Dan reageert je na de verandering op een andere manier.

Waarschijnlijk leer je leven met de gevolgen en accepteer je dat de situatie zo is gelopen als het zich heeft afgespeeld. Je hebt er kortom geen invloed op gehad.

Wat je ook doet, je moet nooit geforceerd positiviteit uitdragen. Als jij je lekker voelt dan komt de positiviteit vanzelf. En hier vloeit een positieve mindset uit voort.

Negativiteit? Onderdeel van het leven

positive mindset

 

 

Een van de grootste misconcepties is dat negativiteit geen onderdeel van een positieve mindset mag zijn. Op iedere gebeurtenis, hoe het zich ook afspeelt, zou positief moeten worden gereageerd. Ook dit is onzin.

Ervaringen van mensen met het (succesvol) ontwikkelen van een positieve mindset laat zien dat de grootste fout is om negativiteit volledig te verbannen. Behalve dat dit onmogelijk is, is het ook ongezond.

Negativiteit kan op sommige momenten helpen jou juist gebeurtenissen te laten verwerken. Als je heel erg bezig bent met een ingrijpende gebeurtenis hoeft een positieve mindset niet altijd te helpen.

Zelfs met dit alles bij elkaar opgeteld, is een positieve mindset creëren geen hogere wiskunde. Het is slechts een manier van veranderen en het doorgaan met leven. Denken komt vanzelf, tips helpen je om een basis te leggen en het leren stopt nooit.

Veranderingen zijn goed voor de instandhouding van positiviteit

Grote schommelingen in ons leven zorgen doorgaans voor emotionele reacties. Maar weinig mensen houden ervan als, positief of negatief, een grote verandering plaatsvindt. We houden meer, als nuchtere Nederlanders, van een voorspelbaar en rustig leven.

Alleen dit is niet hoe de wereld werkt. We gaan in een hoog tempo de ‘wereld’ door en veranderingen vinden continu plaats.

Om een positieve mindset te creëren moeten we veranderingen omhelzen, in plaats van ze af te stoten. Ons leven verandert op unieke wijze meerdere keren van gedaante. En iedere keer word jij net wat specialer dan de vorige keer.

Alles wat je meemaakt tekent jou, positief of negatief, als persoon. En deze ontwikkelingen of veranderingen hebben in de kern geen invloed op jouw positieve mindset als je hier niet continu mee bezig bent.

Oefen met leven, doe wat je niet laten kunt

Ontwikkelen van een positieve mindset zal nooit stoppen. Er is geen punt waarop je uitgeleerd bent. Jouw mindset kan namelijk nog sterker worden wanneer je anderen helpt.

Deze hulp versterkt jouw persoonlijke kracht op honderden plekken. Plekken waarvan je amper wist dat ze bestonden.

Samengevat spoor ik je aan om vooral minder te geven om situaties waar je normaal bijzonder door geraakt zou worden.

Negativiteit moet niet verbannen worden, want dit is vast onderdeel van het leven. Een positieve mindset is kortom niet mogelijk zonder enige negativiteit. Een gebalanceerd leven is gezonder dan een overgewicht aan positiviteit (of negativiteit).

Doe wat je niet laten kunt. Dat is wat jou een positieve mindset gaat laten creëren.

Doe je ook mee!
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Honderden lezers volgen onze blog-updates. Schrijf je in en ontdekt het postieve kant van je leven!
Je gegevens worden vertrouwelijk behandeld en niet aan derden verstrekt.
Powered by Optin Forms

Geef een reactie

Thema door Anders Norén