Mindset

Geluk quotes


Geluk quotes uitgelegd en hoe jij ze kunt opvolgen

Quotes over geluk, het internet staat er werkelijk vol mee. Iedere quote over geluk lijkt wel weer op een ander persoon van toepassing te zijn.

Want hoe kan je op zoveel verschillende manieren geluk nastreven als dat in deze quotes besproken wordt?

Van Aristoteles tot Bill Gates, belangrijke personen uit onze lange geschiedenis hebben allemaal een mening over geluk gehad. De een nog mooier dan de ander.

Deze wijsheden kunnen ons veel vertellen over hoe we geluk kunnen interpreteren. Omdat veel van deze geluk quotes niet even eenvoudig te ontcijferen zijn,

heb ik een deel naar de huidige tijd omgezet. Zo kan jij de wijze lessen die in sommige van deze quotes verwerkt zijn toepassen op het leven.

De belangrijkste quotes over geluk, door mij persoonlijk uitgelegd.

Het geluk behoort aan hen, die aan zichzelf genoeg hebben – Aristoteles

Dit is een van mijn favoriete quotes over geluk. Het is een korte quote die de vinger op de kern van geluk weet te leggen. Mensen zijn gelukkig, die tevreden zijn met hoe ze zijn. Ze kijken niet neer op anderen en waarderen hoe ze zijn.

Of je nu arm of rijk bent, je bent tevreden met je leven. Je verlangt niet constant naar meer. Je accepteert dat zaken als jaloezie en verdriet bij het leven horen,

alleen het speelt geen bepalende rol. Daarom zegt Aristoteles: de mens die genoeg aan zichzelf heeft (en dus tevreden is met wat hij of zij heeft), zal gelukkig zijn.

Er is slechts een weg naar geluk en dat is op te houden met je zorgen te maken over dingen waar je geen invloed op hebt – Epictetus

Epictetus was net als Aristoteles een bekende filosoof waar tal van interessante levenslessen vandaan komen. Een van de interessantste is naar mijn mening zijn quote over geluk.

Hij is van mening dat geluk pas bereikt kan worden wanneer zaken waar je zelf geen invloed op kan hebben ook geen invloed op jou als persoon hebben. Dat wil zeggen dat jij stopt met je zorgen te maken over dingen waar je toch niets aan kunt veranderen.

In eerdere artikelen over geluk sprak ik al wat de invloed van onbeïnvloedbare gebeurtenissen op ons leven is. De geluk quote van Epictetus slaat hier de spijker met hamer.

quotes van geluk

Er is geen weg naar geluk, geluk is de weg – Boeddha

Voor volgers van het boeddhisme zijn de quotes van Boeddha onderdeel van het dagelijkse lesmateriaal. Boeddha heeft tijdens zijn leven zoveel geschreven dat veel van zijn levenslessen vandaag de dag nog bekend zijn.

Je kunt er overigens ook niet omheen dat boeddhisten vele malen gelukkiger lijken te zijn dan mensen van andere religies.

De quote van Boeddha toont ons dat er geen regelrechte weg richting geluk is. Deze weg zal er ook niet zijn. Want de persoon die snel opzoek is naar geluk,

zal dit niet vinden. De weg naar geluk kan worden gevonden door geluk te geven aan anderen.

Boeddha doelt met deze levensles op het respecteren en helpen van anderen in de wereld. Geef jij anderen een doel in het leven en help je mensen die het nodig hebben, dan zal het geluk vanzelf jouw kant op komen.

Geluk is het enige wat zich verdubbelt als men het deelt – Albert Schweitzer

De Duitse filosoof Albert Schweitzer heeft in Nederland behoorlijk wat straatnaamborden toegewezen gekregen. Dat is niet zomaar gebeurd, hij heeft namelijk in grote mate bijgedragen aan de filosofie.

Dat hij nota bene met een geluk quote in dit rijtje komt, heeft hij te danken aan de diepte van de quote.

Hij lijkt met de quote ‘geluk is het enige wat zich verdubbelt als met het deelt’ te doelen op de kracht van geluk. Men kan alleen gelukkiger worden, wanneer het anderen hierin laat meedelen.

Dit sluit perfect aan op eerdere quotes waar het belang van delen en helpen nog maar eens benadrukt werd. Je kunt alleen gelukkiger worden in het leven wanneer je bereidt bent om anderen te helpen.

In feite geef jij hun het geluk mee dat jij eerder hebt mogen ervaren. Hierdoor wordt het een optelsom, want in plaats van dat als jij geluk weggeeft en het bij jou vertrekt,

neemt het juist toe. Het gevoel dat je iemand geholpen hebt, zal van jou een nog gelukkiger mens maken.

Geluk is een goede gezondheid en een slecht geheugen – Ingrid Bergman

Het eerste deel van deze quote over geluk spreekt voor zich. Goede gezondheid zal zonder twijfel enig geluk met zich meebrengen. Alleen een slecht geheugen, wat voor invloed heeft dat?

Met een slecht geheugen doelt Bergman op het laten gaan van het verleden en het kijken naar de toekomst. Iemand die voortdurend achteruit kijkt, zal weinig geluk ervaren.

Niemand zal alleen maar gebeurtenissen meemaken waar geluk uit voortkomt. Een overlijden of ziekte zorgt onvermijdelijk voor verdriet.

Maar wanneer je deze gebeurtenissen niet oneindig in je geheugen laat ronddwalen, hier legendarisch vertaald tot een slecht geheugen, heeft het verleden geen invloed op jouw geluk. Je leeft in het heden en dat wat jou geluk brengt, zal je ook daadwerkelijk gelukkiger maken.

Elke minuut boosheid kost je 60 seconden geluk – Ralph Waldo Emerson

De laatste van de vele geluk quotes die ik met jullie wil delen, is de quote van Ralph Waldo Emerson. Een prachtige quote die verdriet en boosheid op unieke wijze combineert met geluk.

Ieder moment dat jij boos of verdrietig bent, kost je precies even veel geluk. Gedurende deze momenten ben je namelijk niet gelukkig en het verwerkingsproces zal tevens meer tijd op zich nemen dat geluk niet aanwezig is.

Wat Ralph probeert te zeggen is dat je dergelijke situaties het geluk niet in de weg mag laten zitten.

Laat teleurstellende of verdrietige momenten varen en richt je tot de mooie gebeurtenissen van het leven.

Het leven is zo kort. Waarom zou je het leven laten beheersen door momenten waar je niet gelukkig bent?

Lees op momenten van verdriet deze quotes door, en voel je weer gelukkig!

De bovenstaande quotes zijn ideaal om als levenslessen te gebruiken. Voel jij je op een bepaald moment ongelukkig? Dan weet je mijn artikel over geluk quotes te vinden.


Hallo, Ik ben Jack Visser. Oprichter van dit website. Ik woon in Hoorn. Ik heb me laten inspireren door boeken, filmpjes en mijn eigen ervaringen. Ik voel ontspanning als ik mensen zie die mindful leven. Het inspireert me. Geld is een aangenaam hulpmiddel, maar je hoeft geen miljonair te zijn om je mooiste leven te kunnen leven. Ik hoop met dit website je kan inspireren, je denkwijze en strategie toepassen om de kwaliteit van jouw leven te verbeteren.

    View Comments
    Er is op dit moment geen reactie.