Auteur : Robert Kiyosaki
In Europa heeft Rich Dad, Poor Dad bijna tien jaar op rij in de top tien van meest verkochte managementboeken gestaan. Het boek van Robert Kiyosaki heeft kennelijk mensen weten te inspireren, het is namelijk naar tientallen talen vertaald.
Iedereen die Robert Kiyosaki kent, weet hoe zijn manier van schrijven je vast kan pakken. De inzichten van dit boek hebben dan ook velen geholpen om met een betere mindset te werk te gaan. Zo’n mindset ziet er volgens Robert Kiyosaki als volgt uit;
- Assets vs. liabilities
- Ondernemers vs. werknemers
- Financiële afhankelijkheid vs. onafhankelijkheid
De eerste les, is volgens velen ook meteen de belangrijkste les. Robert Kiyosaki is een groot voorstander van het opbouwen van duurzame assets, oftewel investeren die door de jaren heen steeds meer waard worden.
Hoe meer assets je door de jaren weet op te bouwen, hoe meer je vermogen groeit. En dat niet alleen, want het zorgt er ook voor dat jouw vermogen veiliger is.
Dit in tegenstelling tot liabilities, oftewel schulden. Dit zijn investeringen die je direct met schulden opzadelen. En dat zijn juist de factoren die je moet voorkomen. Behalve dat schulden namelijk veel stress kunnen bezorgen, belemmeren ze ook jouw creativiteit.
Als je geen geld voor assets hebt, heb je volgens Kiyosaki nog altijd te veel uitgaven aan liabilities. Door je mindset te verschuiven richting het opbouwen van assets, komen deze assets mentaal al dichterbij.
Hier bouwt Kiyosaki op voort door dieper in te gaan op de verschillen tussen werknemers en ondernemers. Uit zijn eigen onderzoek, wat overigens vandaag de dag niet helemaal meer overeenkomt met de werkelijkheid, zou meer dan 95 procent van de miljonairs ondernemer zijn.
Desalniettemin motiveert hij iedereen, indien de motivatie en creativiteit aanwezig is, het vak ondernemen een kans te geven. De vele (financiële) voordelen zouden alleen al de poging waard moeten zijn.