Auteur: Brené Brown
We hebben het in ons overzicht beste boeken Persoonlijke Ontwikkeling eerder over de geweldenaar Brené Brown gehad. Dat dit alweer het tweede boek is van Brown dat in de top 10 Gezond en Psychologie staat, zegt genoeg over haar staat van dienst.
Haar reputatie aan de Universiteit van Houston is dan ook onbesmet, net als haar publicaties op het gebied van psychologie.
In Sterker dan Ooit gaat Brown een volledig andere weg in dan in haar boek Verlangen naar Verbinding. In tegenstelling tot het bekijken van sociale interacties, gaat ze juist dieper in op onze eigen valkuilen. Maar dan in het speciaal hoe we over onze valkuilen heenkomen.
Want Brown onderzocht dat we op een zeer ineffectieve manier onze valkuilen proberen te verwerken. In veel gevallen erkennen we de ‘domper’ niet en blijven we eindeloos met ons hoofd bij een fout zitten. Een fout die allang verwerkt had kunnen worden om vervolgens afscheid van te nemen.
Brown pakt in Sterker dan Ooit ons verzwakte vermogen om fouten te verwerken hard aan. Een van de belangrijkste fouten die we maken, is dat we ons niet meer kwetsbaar durven te voelen.
Als we een fout hebben gemaakt willen we het liefst de fout voor zoveel mogelijk mensen verbergen. We zijn er kortom als de dood voor dat iemand ontdekt dat we iets verkeerd hebben gedaan.
Dit doet Brown door ons te laten kijken naar in het verleden gemaakte fouten. Hoe gingen we er mee om? Hadden we onze fouten niet op een andere manier kunnen aanpakken? Hebben we onze fouten wel ooit verwerkt? Sterker dan Ooit pakt alles aan.
En dat kan voor de lezer als confronterend worden ervaren. De lessen die in Sterker dan Ooit worden besproken zijn voor iedereen relevant. Niemand gaat perfect met valkuilen om. Een kijk in de denkwijze van Brown, is dan ook een ieder zijn aandacht waard.