Rijk leven

Motivatie-site voor succes

Mindset

Stoppen met piekeren

Stoppen met piekeren

Stoppen met piekeren, hoe doe je dat in hemelsnaam?

Piekeren doen we allemaal. Het is voor ons een manier geworden om bepaalde situaties te overkomen. We proberen simpelweg een route te vinden naar een gepaste oplossing.

Een oplossing waar we ons prettig bij voelen. Alleen kan dat niet makkelijker? Moeten we echt uren piekeren?

Hoe vaak heb jij door te piekeren al de juiste oplossing gevonden? Als je eerlijk bent, zal je waarschijnlijk op een hand kunnen tellen hoe vaak dit het geval is geweest. Dit staat in een pijnlijk contrast tegenover de ontelbare keren dat je hebt gepiekerd.

Veel mensen piekeren iedere nacht voor het slapengaan. Dit heeft vaak een slechte nachtrust als gevolg, waardoor je de volgende nacht misschien nog wel meer aan het woelen bent.

Ik zal je geen magische tips geven waarmee je compleet stopt met piekeren. Wat ik wel doe, is het bieden van een basis om hier beter mee om te gaan. Een mogelijk gevolg hiervan is dat piekeren verleden tijd kan worden.

Waarom piekeren niet ongezond is

In tegenstelling tot wat je mogelijk zou denken, is piekeren verre van ongezond. Dit is een natuurlijk onderdeel van ons verwerkingsproces. Wat wel ongezond is, is overmatig veel piekeren.

Mensen die dagelijks piekeren om een groot aantal verschillende zaken, zullen hier mentaal veel last van ondervinden. Over de verschillende gevolgen van piekeren later meer.

Pieker jij af en toe? En lig je hier niet meerdere uren van wakker? Dan is er niets aan de hand en hoef jij niet zozeer een manier te vinden om te stoppen met piekeren.

Aangezien jij echter op een pagina hebt gezocht met tips over stoppen met piekeren, is de kans bijzonder laag dat jij maar weinig piekert.

Veel gepieker is op geen manier te vergelijken met iemand die dit af en toe doet. Het heeft op jou veel invloed. De dagelijkse acties worden beïnvloed door de vele uren dat jij in bed ligt te piekeren.

En laat er geen verwarring over ontstaan dat veel mensen niet alleen voor het slapengaan, maar ook gedurende de dag veel piekeren.

Deze misvatting is ontstaan doordat we in veel gevallen kijken naar slaapproblemen ontstaan door mensen die veel piekeren. Er is echter een grote groep die vooral overdag hier last van heeft.

Stoppen met piekeren

Wanneer is piekeren dan wel problematisch?

Er is niet zozeer een directe scheidingslijn te trekken tussen het moment dat piekeren problematisch wordt. Daarom kiezen we een flexibele lijn waar mensen zelf kunnen kiezen waar zij vinden dat ze bij horen.

Piekeren kan als problematisch worden opgevat wanneer dit grote invloed heeft op jouw nachtrust. De nachten dat je niet piekert, slaap je goed en tenminste 7 uur onafgebroken. Pieker je wel, dan zijn de nachten lang en krijg je weinig slaap.

Deze nachten hebben vervolgens veel invloed op hoe jij de dag daaropvolgend functioneert. Taken die normaal gesproken eenvoudig zijn en binnen een ogenblik kunnen worden uitgevoerd, kosten jou aanzienlijk meer tijd.

Als je iemand bent die overdag (of dag en nacht) piekert, heeft dit ook invloed op jouw werkzaamheden. Een verminderde alertheid zal hier veelal onderdeel van zijn. Wanneer er iets aan jou gevraagd wordt, reageer je niet hetzelfde als je uitgerust was geweest.

Van alles kan jou dwarszitten, het mag alleen niet de bedoeling zijn dat dit veel invloed heeft op jouw dagelijkse werkzaamheden.

Enkele tips om piekeren deels mee te stoppen

Voordat we kijken naar ingrijpendere oplossingen zijn er al diverse methodes bekend waarmee je het piekeren kunt verminderen.

Een directe oplossing voor het piekeren is het niet. De tips helpen jou om de intensiteit en impact te verlagen.

Piekeren is, zoals eerder beschreven, een natuurlijk onderdeel van ons verwerkingsproces. Bij sommige mensen wordt dit verwerkingsproces echter te vaak ingezet.

Hierdoor kan het dus zo zijn dat sommige mensen iedere dag aan het piekeren zijn en anderen niet. Dat terwijl ze mogelijk evenveel ‘piekerwaardige’ situaties meemaken.

Dat betekent dat een deel om gebeurtenissen piekert waar een andere oplossing ook mogelijk was geweest.

Laten we een voorbeeld nemen. Piekeren om het verliezen van een baan en twijfels over de toekomst is volstrekt normaal.

Als je hier meerdere dagen om piekert zal niemand het je kwalijk nemen. Dat mag ook niet want het is gezond dat je dit niet wegstopt.

Alleen er zijn ook veel voorbeelden te noemen waar piekeren niet nodig is. Na enige tijd zal je namelijk moeten stoppen met piekeren en je beste been voorzetten om een oplossing te vinden. Denk dan aan het zoeken van een nieuwe baan, met volle overtuiging.

Creëer een nieuw en effectief verwerkingsproces

De definitieve oplossing? Dat is een verwerkingsproces dat jou helpt om ook echt alles wat jij meemaakt en momenteel over piekert op een goede manier te verwerken. Nu heeft dit nog te veel invloed op hoe jij je voelt.

Een compleet nieuwe aanpak helpt jou sneller gebeurtenissen te verwerken. Dit heeft een toekomst zonder eindeloos piekeren als resultaat, iets wat jou helpt om dagelijks beter te functioneren.

Maar hoe ziet zo’n verwerkingsproces er dan precies uit?

Ten eerste zal je harder tegen situaties moeten optreden waar je momenteel over piekert. Wat heeft het voor zin om hier continu over te piekeren?

Helpt het piekeren je wel een oplossing te vinden of kost het je alleen maar pijn en nog meer emoties?

Inderdaad. Piekeren is doodzonde van je tijd. Het gaat je niet helpen je prettiger te voelen. Het laat je alleen maar dieper in de put praten op een moment dat dit het laatste is wat jou helpt.

Een effectief verwerkingsproces is er een waar je leert zaken na een uur van je af te zetten. Langer piekeren dan een uur is niet geaccepteerd.

Ben je er niet uitgekomen? Dan zal je niet door nog langer erover na te denken wel op een oplossing komen. Accepteer dit en zet je leven voort zonder hier mee bezig te zijn.

Deze methode kost veel tijd en energie. Je zal namelijk op een andere manier naar gebeurtenissen moeten kijken waar je normaal erg veel last van had.

Maar op termijn gaat dit jou helpen om te stoppen met piekeren.

Doe je ook mee!
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Honderden lezers volgen onze blog-updates. Schrijf je in en ontdekt het postieve kant van je leven!
Je gegevens worden vertrouwelijk behandeld en niet aan derden verstrekt.
Powered by Optin Forms

Geef een reactie

Thema door Anders Norén