Rijk leven

Motivatie-site voor succes

Rijk leven

Tips omgaan met tegenslagen

Iedereen heeft in het leven met tegenslagen te maken. Niet iedereen krijgt misschien evenveel tegenslagen te verwerken maar onvermijdelijk is een bepaald aantal zeker.

Succesvolle mensen kunnen net zoveel tegenslagen hebben als zeer onsuccesvolle waarbij niets lijkt te lukken. Misschien heb jij zelfs wel minder om te verwerken dan mensen waar het leven perfect lijkt te zijn.

In werkelijkheid is het verschil dat deze mensen waarschijnlijk beter met tegenslagen omgaan. Zij hebben zichzelf manieren aangeleerd om tegenslagen beter te verwerken.

En gelukkig zijn deze manieren algemeen bekend waardoor ook jij van deze tips voor omgaan met tegenslagen kan profiteren. Op deze pagina deel ik mijn belangrijkste tips om alles aan te kunnen.

Hoe groot een tegenslag ook kan zijn: jij bent sterker dan een rots op de weg.

#1 Accepteer dat tegenslagen bestaan en jij niet de schuldige bent

Het eerste wat we vaak doen als we een tegenslag hebben is dat we onszelf de schuld geven. We willen namelijk iemand hebben om naar te wijzen en dan kiezen we in veel gevallen onszelf.

Dat terwijl we er zelden invloed op hebben gehad. Maar doordat we juist hebben gekozen naar onszelf te wijzen wordt direct de tegenslag al erger. Om naar een verklaring te gaan, neem ik je mee terug naar het ontstaan van de tegenslag.

Want het begint allemaal bij het accepteren dat tegenslagen bestaan. Je kan zoveel tips lezen over omgaan met tegenslagen zonder er iets van op te steken zolang je niet accepteert dat het leven niet bij iedereen over rozen gaat.

Tegenslagen zullen altijd in je leven bestaan. Het gaat erom hoe je hiermee omgaat.

#2 Bespreek je tegenslagen met anderen

Als je eenmaal je tegenslagen hebt erkend, is het tijd om jouw tegenslagen met je geliefden te delen. Mocht je van mening zijn dat jouw persoonlijke kring hier niet voor geschikt is, is het een idee een forum te zoeken waar dit wel kan.

Door dit bespreekbaar te maken kan jij het verwerkingsproces aanzienlijk makkelijker maken. Je sluit jezelf namelijk niet meer op rondom je zorgen maar je zet juist door naar een betere toekomst.

Elke keer dat je een tegenslag met anderen durft te spreken, is een keer dat je het perspectief van een ander kunt zien en juist je emoties kunt storten.

#3 Kijk naar de toekomst, niet naar het verleden

Nadat je jouw tegenslagen en problemen hebt besproken, is het tijd om ze een plekje te geven. Te veel mensen kijken naar tips voor omgaan met tegenslagen zonder dat ze op den duur stoppen met het nadenken over de tegenslag.

Een van de manieren om dit te doen, is door je tegenslagen een plek te geven. Je hebt, zoals je hebt kunnen lezen in de eerste tip voor tegenslagen, ondertussen al het voorkomen hiervan geaccepteerd.

Nu is het tijd om de tegenslag permanent op te bergen en te kijken naar de toekomst. Als je blijft hangen in al jouw tegenslagen blijf je ook hangen in het verleden.

#4 Doe wat leuks nadat je een tegenslag te verwerken hebt gehad

Natuurlijk kan iedere tegenslag anders worden ervaren. Het niet krijgen van een baan na een lang sollicitatieproces is volstrekt anders dan het overlijden van iemand die je lief is.

Toch is het belangrijk dat je aan jezelf blijft denken, hoe belangrijk de ander ook voor je was. Een van de manieren om dit te doen is door jezelf de ruimte te geven om iets leuks te doen.

Gun jezelf een leuke activiteit waarvan je weet dat je kunt genieten. Sluit jezelf niet op maar blijf naar voren kijken. Voel je niet schuldig dat je probeert te genieten van het leven.

Als dat is wat jou kan helpen, moet je ook het lef hebben dit te doen.

#5 Ervaar dat tegenslagen je ook meer ervaring geven

Hoe pijnlijk een tegenslag ook kan zijn: als je beseft dat een leven zonder tegenslagen niet bestaat kan je ook begrijpen dat iedere tegenslag jou kan helpen een sterker persoon te worden.

Deze tip klinkt misschien wat abstract maar is precies wat ervoor zorgt dat je met iedere tegenslag beter kan omgaan. Vlak na een tegenslag is het absoluut niet de bedoeling dat je meteen probeert de tegenslag uit je hoofd te zetten.

Dat is niet wat ik met mijn tips voor omgaan met tegenslagen bedoel. Wat ik juist wel bedoel, is dat je eerst jezelf de ruimte geeft om de tegenslag te verwerken om pas daarna het een plek te geven.

Emotieloos je tegenslagen verwerken helpt je niet om verder te komen. Laat emoties toe, verwerk de tegenslag en ervaar hoeveel meer levenservaring tegenslagen jou op deze manier kunnen geven.

Doe je ook mee!
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Honderden lezers volgen onze blog-updates. Schrijf je in en ontdekt het postieve kant van je leven!
Je gegevens worden vertrouwelijk behandeld en niet aan derden verstrekt.
Powered by Optin Forms

Geef een reactie

Thema door Anders Norén