Rijk leven

Motivatie-site voor succes

Verlangen naar verbinding

Dr. Brené Brown
Auteur: Dr. Brené Brown

Hoe kan je erbij horen zonder jezelf uit het oog te verliezen? Hoe blijf jij authentiek in een wereld waarin iedereen hetzelfde wil zijn? Maya Angelou is voor Brené Brown een van de belangrijkste inspiratiebronnen geweest voor de totstandkoming van dit boek.

Zij schreef jaren geleden dat je pas vrij bent als je realiseert dat je nergens bij hoort, maar ook weer wel. Je hebt de vrijheid om te gaan en staan waar je wilt. Om te gaan met wie je wilt. Maar je zit nooit aan iets vast.

Het gevoel om erbij te horen is voor velen een gevoel dat altijd aanwezig is. Op kantoor, een verjaardag of waar dan ook. Als we het idee krijgen dat we er niet bij horen, voelen we ons verdrietig en eenzaam.

Maar waar komt die drang om erbij te horen toch vandaan? Dat is een van de vragen waar Brené Brown antwoord op geeft in Verlangen naar verbinding.

Want hoe kan jij er toch bij horen zonder jezelf te hoeven veranderen? Als een soort automatisme passen we ons volgens Brown aan om bij een bepaalde groep te kunnen horen.

We gedragen ons anders om een soortgelijk gedrag te kunnen tonen als in andere groepen vertoond wordt. Wanneer we bij een groep voetbalvrienden willen horen, gaan we ook het gedrag overnemen.

Anders voelen we ons namelijk niet gewaardeerd. We worden mogelijk baldadiger of praten anders over dagelijkse zaken. Terwijl dat misschien wel helemaal niet onze mening is.

Door juist bij jezelf te blijven, voorkom je dat je het gedrag van een groep probeert over te nemen. Je kan je door je gedrag te veranderen misschien wel tijdelijk beter voelen, maar op lange termijn zeker niet.

Brené Brown maakt van veel praktijkvoorbeelden gebruik om de praktische kant van dit onderwerp kracht bij te zetten. Laat je meenemen in de kennis van Brown en ontdek hoe verbinding en je identiteit met elkaar verbonden kunnen zijn.

Thema door Anders Norén