Rijk leven

Motivatie-site voor succes

Boeken, Rijk leven

Waarom is een boek lezen belangrijk?

Waarom is een boek lezen belangrijk

Waarom is een boek lezen belangrijk?

We lezen minder maar we zien meer. Het aantal uur dat we dagelijks op een scherm kijken is extreem toegenomen, helaas de kwaliteit van wat we zien niet. Alhoewel het aantal jongeren dat leest licht toeneemt is er nog altijd een groot deel van de mensen dat een boek links laat liggen.

Dat terwijl bewezen is dat lezen goed voor je is. Het stimuleert het brein en laat je ontspannen, om enkele voorbeelden te noemen. Waarom een boek lezen belangrijk is? Dat vertel ik je graag op basis van mijn eigen ervaringen.

Ik ben zelf iemand die zo goed als verslaafd aan lezen is. Als ik een boek zie, lees ik het liefst meteen van kaft tot kaft. Natuurlijk is dit lang niet altijd mogelijk. Wat wel mogelijk is, is het delen van mijn ervaringen en recensies over de boeken die ik lees.

De lijn die hier doorheen loopt laat normaal zien waarom een boek lezen belangrijk is. Het is een proces dat je uiteindelijk een rijker mens maakt.

Van boeken over persoonlijke ontwikkeling tot romans. Wat je ook leest, het is áltijd goed!

Stress verminderen? Lees een boek!

Zes minuten. Dat is het aantal minuten dat je per dag nodig hebt om je stress te halveren. Onderzoek heeft aangetoond dat lezen namelijk ervoor zorgt dat stress een minder grote invloed op jou heeft.

Het draagt er zelfs aan bij dat je beter met stress kunt omgaan in situaties waar je normaal juist zeer gestrest zou raken. Waarom is een boek lezen zo belangrijk dan? Je kunt toch ook wat anders lezen?

Volgens de onderzoekers verschilt een boek van een krant of tijdschrift door de manier waarop we naar een boek kijken. Als we een tijdschrift of krant lezen, betrekken we onszelf nog volledig tot de actualiteit.

We blijven kortom te dicht in de buurt van dat wat onze stress veroorzaakt. Voorbeelden van boeken die over dit onderwerp te gaan zijn te vinden in onze categorie Gezondheid & Psychologie.

Verwerken van problemen

Gedurende de dag maken we zoveel mee dat het onmogelijk is dit allemaal tijdens onze slaap te verwerken. Het brein moet daarom ook in staat zijn dit overdag te verwerken.

Dat kan alleen als we hier ook de tijd voor willen nemen. En dat brengt ons bij de tweede reden waarom een boek lezen belangrijk is.

Het lezen van een boek heeft namelijk een positieve invloed op onze gemoedstoestand. Wanneer we met iets zitten, kan een boek ons de ruimte geven dit onbewust te verwerken.

Helemaal wanneer we boeken lezen die geschaard kunnen worden onder persoonlijke ontwikkeling.

Mocht je ook geïnteresseerd zijn in dit soort boeken, kan ik je ook boeken over Body & Mind aanraden. Vooral liefhebbers van mindfulness en yoga zullen positieve verrassingen in deze sectie kunnen vinden.

Mijn eigen ervaring met deze boeken is dat de combinatie van verschillende visies op hetzelfde doel tot eigen diversiteit zorgt. Oftewel, door te lezen hoe andere mensen tegen iets aankijken leer je anderen beter te begrijpen.

Hierdoor kan jij je eigen, perfecte versie maken van jouw dagelijkse ritueel. Niet omdat iemand je probeert te onderwijzen, maar omdat je ideeën krijgt van de rituelen van anderen.

kind-lees-boeken

Beter concentreren en onbewust leren

Een mooi voorbeeld van waarom lezen ook belangrijk is voor jongere leeftijden, heeft te maken met de educatieve achtergrond van het boek. Veel boeken kunnen je namelijk iets bijbrengen op een entertainende manier.

Denk dan aan boeken over het Gezin & Relaties waar op totaal uiteenlopende schrijfwijzes dit veelal lastige onderwerp wordt aangepakt. Het ene boek kiest ervoor om dit met een tikkeltje humor te doen terwijl er ook veel serieuzere varianten op de markt zijn.

Als jij aan je relatie wilt werken of wilt ontdekken hoe je het best je kinderen kunt opvoeden, is dit in een stijl mogelijk die ook jou aanspreekt.

Dat hoeft dus niet altijd op een stugge manier te gaan met veel lange theoretische stukken over de juiste aanpak. Als een boek leuk geschreven is, kan je onbewust veel leren. Voordat je het weet heb je het boek uit en enorm veel geleerd!

Wist je dat je ook beter leert concentreren door het lezen van een boek? Een van de redenen waarom we kinderen op jonge leeftijd al proberen bij te brengen hoe belangrijk het lezen van een boek is, is om de concentratie te verbeteren.

Door regelmatig te lezen, leren we onszelf beter te concentreren op een enkele taak. Als we lezen zijn we namelijk ook in staat om ons op het lezen te concentreren en niet op dat wat om ons heen gebeurt!

Een betere versie van jezelf

Maar waar lezen echt een prachtig voorbeeld van is, is de wijze waarop lezen jouw eigen leven kan verbeteren. Namelijk met de inhoud. Nergens wordt beter uitgelegd hoe jij bepaalde acties het best kunt aanpakken.

Wil je afvallen? Dan zijn er tal van dieet boeken die je procesmatig uit kunnen leggen wat je moet doen. Wat eet je wel en wat niet? Hoeveel calorieën mag je per dag eten en hoeveel uur per week moet je straks sporten?

Een boek is in staat om lastige zaken op een prettige en volledige manier uit te leggen. Online gaat dit toch nog altijd wat minder makkelijk.

Het is belangrijk om dit in een boek te lezen omdat je dan op je eigen tempo kunt bepalen wat je wanneer moet doen. Je hoeft niet telkens terug naar die website om te kijken wat de vervolgstap is.

lees boek koken

Ben je echt slim, dan combineer je de boeken over dieet natuurlijk met kookboeken. De beste en gezondste recepten die jou helpen om binnen een kwartier een heerlijke maaltijd op tafel te hebben staan.

Zelf ben ik een verzamelaar van goede kookboeken, helemaal als ze helpen een gerecht op de traditionele manier te bereiden.

Lezen op vakantie? Daar geniet iedereen van

Echt belangrijk is het niet om op vakantie te lezen. Maar lekker is het wel! Als Nederlanders lezen, doen ze dat namelijk meestal op vakantie of feestdagen. Een goede thriller of een stapel romans. We weten in Nederland wel wat we moeten lezen om helemaal tot rust te komen in de zon.

dame lees boek op strand

Doe je ook mee!
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Honderden lezers volgen onze blog-updates. Schrijf je in en ontdekt het postieve kant van je leven!
Je gegevens worden vertrouwelijk behandeld en niet aan derden verstrekt.
Powered by Optin Forms

Geef een reactie

Thema door Anders Norén