Hoe kun je zelfdiscipline ontwikkelen?
Zelfdiscipline ontwikkelen is een discipline die voor veel mensen wel handig kan zijn. Het kan je helpen om doelen die jij jezelf hebt opgelegd te behalen. Ken jij het gedrag dat je vaak dingen uitstelt totdat je het niet meer kunt uitstellen?
Waarom doe je dat? Het uitstellen van zaken kan op den duur zelfs een belemmerde werking hebben. Stel je gedrag uit omdat je last heb om te kunnen falen of ben je juist heel perfectionistisch? Of lukt het gewoon niet om te doen omdat je geen motivatie kan vinden voor de taak of bezigheid die je moet gaan doen?
Of herken je jezelf in de situatie waarin je avonds op de bank zit en eigenlijk niet wilt snacken, maar het toch niet kunt laten? Of op het moment dat je eigenlijk geen geld uit wilt geven en meer wilt sparen maar je kunt dat kleine hebbedingetje niet laten liggen.
Wat het ook is, door meer zelfdiscipline te ontwijken kun je leren om taken niet keer uit te stellen en jezelf beter in de hand te hebben. De doelen die je wilt bereiken kun je door meer zelfdiscipline op te leggen makkelijker behalen.
Waarom zou je zelfdiscipline ontwikkelen?

Zoals gezegd kan je jouw doelen makkelijker behalen. Het ontwikkelen van zelfdiscipline kan je meer wilskracht geven en helpen om meer succesvoller in bepaalde zaken te worden.
Als gevolg daarvan kun je ook een stuk gelukkiger worden in het leven dat je leidt. Zo kun je bijvoorbeeld het belemmerende gevoel wat je krijgt als je iets niet af krijgt of als een berg er tegen op ziet hiermee voorkomen.
Of bedenk eens hoe goed jij je voelt als het lukt om geen zak chips open te trekken of om meer te sparen. Het hebben van zelfdiscipline helpt je dus om jouw doelen te behalen of taken te vol brengen.
Heb je van jezelf al een sterke wil dan is zelfdiscipline vaak ook genoeg aanwezig. Gelukkig kun je zelfdiscipline ook leren en er steeds beter in worden. Hoe kun je dan meer zelfdiscipline ontwikkelen?

Verkleinen, vergoten en uitputten van wilskracht
Zelfdiscipline is eigenlijk een ander woord voor wilskracht. Hoe meer wilskracht je hebt, hoe makkelijker het is om dingen te weerstaan of om je te motiveren om bepaalde doelen te behalen. Wilskracht kun je door trainen verkleinen, vergroten of zelf uitputten.
Denk maar aan een hardloper die voor een marathon de laatste meters puur alleen op wilskracht loopt. Dan put je de wilskracht die je bezit uit. Geef je geen aandacht aan het feit dat je over wilskracht beschikt of laat je anderen voor jouw beslissingen nemen doelen en richting bepalen?
Dan verwaarloos je jouw wilskracht en maak je het klein. Wil je sterker worden in doelen behalen die jij jezelf op heb gelegd? Dan is het begroten van wilskracht en meer zelfdiscipline krijgen een goede stap in de richting.
Train jezelf om meer discipline te ontwikkelen
Wil je meer discipline ontwikkelen dan moet je jouw wilskracht vergroten. Dit kun je doen door te oefenen in vergroten van jouw wilskracht. Het is iets wat misschien niet leuk is om te doen. Want het oefenen van meer zelfdiscipline is juist jezelf pushen om iets te doen wat je eigenlijk niet wilt.
Bijvoorbeeld die zak chips niet opentrekken, het weglopen van de winkels omdat je wilt sparen of een opdracht niet uitstellen maar gelijk aan beginnen. Hoe vaker je gaat oefenen om in deze situaties het gedrag te vertonen wat helpt om je doelen te behalen, hoe sterker je zelfdiscipline kunt worden.
Het is geen makkelijke of leuke oefening. Sterker nog: het is moeilijk en je kunt er chagrijnig of geïrriteerd raken. Maar denk eens aan het gevoel wat je krijgt als het je wel lukt? Meer zelfdiscipline ontwikkelen heeft op de langer termijn dus erg veel voordelen.

Hoe kun je dan concreet meer wilskracht oefenen?
In de theorie klinkt het mooi: je wilskracht vergroten door jezelf te pushen om dingen te doen die je helpt ie doelen te betalen. Maar hoe werkt het dan ij in de praktijk?
Een eerste tip: begin klein. Je kunt gelijk wel streven naar het beste en de grootste doelen, maar het gaat erom dat je op lange termijn meer zelfdiscipline ontwikkelt. Een voorbeeld is bijvoorbeeld een situatie in het huishouden.
Je ziet op een zonnige dag dat de ramen nodig moeten worden gezeemd. Je kunt denken ‘ik doe het op een ander moment wel’ stel je de klus uit. Op moment dat je het niet uitstelt, maar gelijk een spons en zweem pakt om het klusje te klaren, wordt je zelfdiscipline getraind.
Een andere voorbeeld is dat als je wilt afvallen, je zit op je werk en tegen vier uur heb je honger. Op het moment dat je niet naar het snack automaat loopt, maar de komkommer of tomaatjes uit je tas opeet wint het zelfdiscipline.
Je geeft niet toe aan de lekkere trek maar gaat voor iets gezonds. Deze kleine voorbeelden laten zien hoe meer zelfdiscipline kunt ontwikkelen en wilskracht kan vergoten.
Onderhandel met jezelf
Een andere manier om je zelfdiscipline te ontwikkelen is door te onderhandelen met jezelf. Moet je iets afmaken of wil je echt een doel halen? Laat je dan niet afleiden door allerlei andere dingen. Het is makkelijk om je te laten verleiden en op te geven.
Maar het is veel fijner om jezelf te pushen om door te gaan. Op die manier toon je wilskracht en zelfdiscipline. Lukt het je dan nog steeds niet? Dan kun je met jezelf gaan onderhandelen. Als je de opdracht of taak hebt volbracht mag jezelf daarna toestaan om iets leuks te doen.
Je beloont in wijze jezelf voor het feit dat je je een taak hebt volbracht of een doel heb gehaald. Door jezelf te belonen zal je merken dat het in een volgende soortgelijke situatie makkelijker wordt om jezelf niet te laten verleiden.
Hierdoor kun je je zelfdiscipline oefenen en verder ontwikkelen. Zo zijn er dus tal van verschillende manieren op hoe jij je wilskracht kunt vergroten en je zelfdiscipline kunt ontwikkelen.
Hoe vaker je oefen, hoe makkelijker het wordt en je op den duur automatisch zelfdiscipline opbrengt. Zo behaal jij de doelen jij hebt gesteld voor jezelf!

Geef een reactie