Rijk leven

Motivatie-site voor succes

Mindset

Zelfvertrouwen tips

Zelfvertrouwen tips

Tien zelfvertrouwen tips die jij nog niet kent

Is onzekerheid al langer een aspect van jouw leven dat je wilt aanpakken? Dan zal je veel ervaring hebben met de vele tips voor het krijgen van meer zelfvertrouwen.

Websites houden er namelijk van om lijstjes om te dreunen met tips die jij kent. De meeste tips over zelfvertrouwen hebben namelijk een algemene aard. In de kern ben je dus keer op keer dezelfde adviezen aan het lezen.

Advies om jouw onzekerheid te helpen is waarschijnlijk altijd welkom. Alleen je wilt wel dat als je advies krijgt, dat het bruikbaar is. Elke poging dezelfde tips krijgen wordt niemand gelukkig van.

De tien zelfvertrouwen tips die ik jou geef, zijn tips waar je niet aan zou denken. Het zijn tips met een twist op wat je gewend bent. Ik geef je advies op mijn manier. De manier waarvan ik vind dat het velen zou kunnen helpen.

Kijk omhoog, en besef dat we allemaal dezelfde zon zien

Omhoogkijken? Waarom? Ik ben toch niet gek? Zelfvertrouwen komt toch niet uit de hemel vallen?

Adviseurs over het leven vinden het heerlijk om tips te geven die ze met de natte vinger uit de hemel halen. Alleen dat is niet de koppeling die ik hier wil maken.

Jouw onzekerheid heeft hoogstwaarschijnlijk te maken met het feit dat jij je veel van anderen aantrekt. Wat iemand van jou denkt, heeft grote invloed op hoe jij je kan voelen.

Maar waarom? Is iemand beter dan jou als er een taak is die jij minder goed uitvoert?

Uiteindelijk zijn we allemaal mens en hebben we allemaal met dezelfde moeilijkheden te maken. En mensen zijn in de kern hetzelfde, van vlees en bloed. Iemand anders is niet beter dan jou. Besef dit meer om te begrijpen dat onzekerheid onnodig is.

Sluit jezelf af, als je daar zin in hebt

Zelfvertrouwen goeroes zullen je vertellen dat je zoveel mogelijk sociaal contact moet opzetten om je gelukkig te voelen. Je moet zelden in de situatie terecht komen dat jij alleen en eenzaam bent. Eenzaam? Waarom ben je per definitie eenzaam als je alleen bent?

Jouw onzekerheid kan uit de kleinste situaties zijn ontstaan. Je kunt onzeker worden in grote groepen of misschien juist wel als je een 1-op-1 gesprek heb.

Ik zal je nooit het advies geven om alle ongemakkelijke situaties waarin jij onzekerheid voelt uit de weg te gaan. Maar als je in het leven ergens geen zin in hebt, waarom zou je het dan doen?

Geniet van de grote dingen in het leven

Recentelijk schreef ik een artikel over hoe mensen kunnen genieten van de kleine dingen in het leven. Een prachtig motiverend artikel waarin ik ze advies geef hoe deze minuscule en soms onbewuste zaken toch te kunnen waarderen.

Zelfvertrouwen tips

Heel leuk allemaal. Vergeten we alleen ook niet te genieten van de grote dingen in het leven?

Er gebeuren voldoende grote prestaties waar we zichtbaar van mogen genieten. Een kind dat een vmbo-diploma haalt of een promotie op het werk.

We krijgen soms het idee dat we van de grote dingen niet veel mogen genieten. Want we zijn al zo gelukkig dat dit ons gegund is.

Tegen deze mensen wil ik zeggen dat jouw zelfvertrouwen juist een boost mag krijgen als zulke hoopvolle situaties uitkomen. Je hebt al lang genoeg gewacht op geluk. Pak daarom ieder geluk dat je ziet met beide handen aan en geef het voldoende liefde.

Wie je ook ziet, deel je geluk en verdriet

Gesprekken met anderen, bekend of onbekend, zullen niet altijd even eerlijk zijn. Als iemand vraagt hoe jij je voelt is het begrijpelijk dat je niet alles wilt vertellen. Jouw onzekerheid kan voorkomen dat je echt durft te uiten hoe jij je voelt.

Het opkroppen van gevoelens tegen je geliefden of zelfs verre vrienden kan iedere keer weer als een verlossing voelen. Een klein offer dat jij brengt om je gelukkiger te voelen. Het zelfvertrouwen wordt gevoed door zulke gevallen.

Jouw geluk en verdriet mag gedeeld worden wanneer jouw lichaam zegt dat het daar tijd voor is. Jij hoort ook het wel en wee van anderen aan. Waarom zou jij niet eerlijk mogen zeggen hoe jij je voelt?

Onzekerheid mag niet voorkomen dat jij je gevoelens kunt uiten.

Zie het leven als een lang avontuur

Als er vandaag iets fout gaat, betekent dit niet dat dit morgen ook zo is. We kijken gevaarlijk vaak naar het leven op de korte termijn. Dat terwijl velen van ons nog tientallen jaren zullen leven.

We zullen in ontelbaar veel situaties terechtkomen waar we nog ongeluk uit kunnen halen. Maak je dan ook geen zorgen over de toekomst maar richt je op het heden.

De korte termijn status van jouw leven heeft te veel invloed op de onzekerheid. Het heden is te voorspellen, de lange termijn ook als jij je bewust blijft bezighouden met alles op de korte termijn.

Een paar dagen ziek zijn hoeft geen einde van jouw geluk te betekenen. Het avontuur van ons leven is veel langer. Besef dit door met zelfvertrouwen situaties in te gaan. Beperk niet hoe jij reageert op het leven door te denken aan wat de gevolgen kunnen zijn.

Wees duidelijk en zelfvertrouwen wordt automatisch uitgestraald

Onzekere mensen vinden het lastig om snel een keuze te maken. Door een gebrek aan zelfvertrouwen durven ze niet altijd de mogelijke consequenties onder ogen te zien.

Pas als de gehele situatie uiteengezet is, kan er pas een keuze worden gemaakt. Of iemand anders wordt geraadpleegd voor een keuze.

Je hebt dus te maken met een blokkade om duidelijk te zijn. De enige switch die voor deze onzekerheid moet worden omgezet is dat je leert te accepteren dat aan iedere keuze consequenties vastzitten.

Deze gevolgen kunnen alleen maar onmogelijker worden als je geen keuze maakt.
Mensen met zelfvertrouwen durven deze keuzes te maken. Ook al kan de uitkomst negatief zijn.

Voor jou moet het een blijvende les zijn dat keuzes sneller worden gemaakt. Dit straalt zelfvertrouwen uit en zal jouw onzekerheid vanzelf, mondjesmaat, verminderen.

 

Er zijn online cursus waar je direct aan de slag kan om meer zelfvertrouwen en zelfrespect op te bouwen.

Geef een reactie

Thema door Anders Norén