Rijk leven

Motivatie-site voor succes

Zoals een mens denkt

James Allen
Auteur: James Allen

Meer dan honderd jaar geleden schreef James Allen de klassieker Zoals een mens denkt. Een eeuw later staat de boodschap van dit boek nog steeds overeind. De invloed van ons denkgedrag op alles wat we doen, heeft nog meer lading gekregen.

De wijze waarop we invloed hebben op het gevolg van onze acties is in duizenden andere boeken besproken. Zoals James Allen hierover dacht was voor zijn tijd uniek. Dat Zoals een mens denkt nog altijd immens populair is, heeft Allen te danken aan zijn tijdloze denkwijze.

Het zal je verbazen dat James Allen minder dan honderd pagina’s nodig heeft gehad om zijn boodschap over te brengen. James Allen wilt namelijk jouw manier van denken verder ontwikkelen.

De wijze waarop we geïnspireerd raken en dit toepassen is totaal ineffectief. We doen te weinig waar we echt van genieten. Onze inspiraties zetten we vaak opzij en proberen er zo min mogelijk aan te denken.

Allen wilt juist de lezer inspireren om te doen wat de lezer inspireert. Jezelf durven te zijn en dit aan de wereld te vertellen. Maar ook te doen wat je wilt zonder dat jij je hoeft te schamen.

Maar misschien nog wel belangrijker. Verschil maken voor jezelf en de maatschappij. Voeg toe zonder alleen te nemen.

Een van de meest gewaardeerde hoofdstukken van het boek gaat in op de manier hoe wij met onze gedachten omgaan. James Allen neemt hierbij het voorbeeld van een vakman die met zorg zijn product ontwerpt en aflevert.

Deze werkwijze zouden wij ook kunnen toepassen voor onze eigen denkwijze. Gedachten die niets toevoegen aan ons leven of negatief zijn, dienen geen aandacht te krijgen.

Deze gedachten moeten vervangen worden door gedachten die juist wel iets toevoegen. Gedachten van liefde, respect maar ook toewijding en ontwikkeling.

Voor een boek van slechts honderd pagina’s is Zoals een mens denkt een prachtige toevoeging voor iedereen die zijn eigen denken wilt verbeteren. Een les voor iedere wereldverbeteraar.

Thema door Anders Norén